Евродепутатът Клеър Дейли: Думата „бандит“ отговаря за Борисов и Гешев

15:51, 11 сеп 20 / Политика 25 1968 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Запознах се с България през опита на ирландци, които се сблъскаха с корупционни сделки в курортен комплекс, когато купуваха имот преди няколко години. Когато се присъединих към Европарламента, продължих да се информирам за страната. Научих за редица скандали, включващи главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов. Това каза ирландският евродепутат от Европейската обединена левица Клеър Дейли пред bTV.

"Убедена съм, че думата „бандит“, която употребих, е използвана на място. От това, което съм чела и видяла, има неоспорими доказателства, че тези хора са нарушили върховенството на закона. Българските граждани са прави в това да искат тяхната оставка", каза още Дейли.

Тя остро критикува еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Това се случи по време на дебат в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента – LIBE. Йоурова представи доклад за състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. В него беше разгледано върховенството на закона у нас.

„Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати. Те показват също така, че гражданите отдават голямо значение не независима и ефективна съдебна система. Конституционните реформи би трябвало да са предмет на широк дебат. Необходимо е време, за да се постигне широк консенсус и да се изработят механизми на проверка и възпиране“, коментира Йоурова.

Дейли от своя страна също критикува властта у нас, но и думите на еврокомисаря. „Скандалът „Апартаментгейт“ е един от примерите. Снимките на Борисов с парите и пистолета, както и всички скорошни случки, които разпалиха скандалите. Няма нужда да ви казвам какви са те. Вие живеете с тях“, подчерта тя.

Писна ми ЕС да не предприема действия срещу тях. Като депутат в Европарламента чувам за проблеми с върховенството на закона в Полша, в Унгария... България е най-бедната страна в ЕС. Милиони от данъци се наливат в страната, но те не достигат до хората“, допълни тя.

Според нея нито дума не се казва за това в Европа. Тя изтъкна, че или Европейската комисия не е сигурна какво се случва в България, или знае, но заради това, че премиерът Борисов е свързан с ЕНП, канцлера Ангела Меркел и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен е готова да си затвори очите.

По думите ѝ е вдъхновяващо, че хората са на улицата повече от 60 дни. Клеър Дейли смята, че само гражданите могат да решат проблемите и са тези, които оказват натиск върху ЕС.

Малко се говореше за България в Европа, но сега всички говорят за вас. Поздравявам хората на площада и им пожелавам всичко най-хубаво“, каза още тя.

Дейли отговори и на думите на българския евродепутат от ГЕРБ и член на ЕНП Андрей Новаков, който по-рано каза: „Тогава, когато кажем, че имаше депутати с много критики - евродепутати от Ирландия, членове на групата на комунистите, които не знам кога са идвали в България, които изразиха тревогата си от протестите у нас…“.

По този повод Клеър Дейли обясни: „Никога не съм била член на комунистическа партия, но съм горд привърженик на лявата идея. Много от олигарсите и хората, които са облагодетелствани и с власт, са произлезли от бившата комунистическа партия в България“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама