Цената на природния газ през септември е формирана правилно и е по-ниска от априлската

16:16, 11 сеп 20 25 2151 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Цената на природния газ, предложена от „Булгаргаз” ЕАД за месец септември, е формирана правилно и е по-ниска от тази през месец април. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в министерстото.

„Резултатите от проверката, която възложих са готови. Тя е свързана с цената на природния газ от страна на „Булгаргаз”.  Задачата беше да се провери как е формирана цената за месец септември, както и да се направи анализ по отношение на постигнатия ефект от предоговарянето на формулата за определяне на цената. Тя влезе в сила от август 2019 г., когато „Булгаргаз” депозира пред „Газпром” искане за стартиране на преговорите", поясни Петкова. 

"Булгаргаз" оттегли искането за по-скъп газ, КЕВР прекрати процедурата

Съгласно предоговарянето на условията по договора между "Газпром" и "Булгаргаз" цената се определя ежемесечно.

Енергийният министър отбеляза, че направената проверка е показала ефекта на направената договорка с „Газпром“ през пролетта.

"Булгаргаз" ЕАД ще подаде ново заявление с искане за същата цена в размер на 22,46 лв., съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Той уточни още, че финансовото състояние на компанията е отлично и няма задължения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама