Бедствено положение заради безводие в община Неделино

16:35, 11 сеп 20 25 2624 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

В община Неделино беше обявено бедствено положение заради безводието, съобщава БНР.

"Водоемите и резервоарите в региона са на 10-15 % запълнени с вода и режимът, който е въведен отпреди 10 дни не дава резултат, за да има достатъчно вода за питейно-битови нужди", каза кметът на Неделино Боян Кехайов.

Анализите показват, че водните тераси на реките, които преминават през териториите на община Неделино са пресъхнали и шахтовите кладенци не качват достатъчно вода, която е необходима за потребление на общината. В селата положението също е много критично, тъй като там водата основно е чрез каптажи, които са на гравитачен път и са повърхностни и също са пресъхнали, поясни градоначалникът.

Кметът Боян Кехайов обясни, че е поискал пренасочване на вода от съседни общини и допълва:

Чрез областния управител и ВиК оператора искам пренасочване на вода от съседни общини. Този проблем в община Неделино е почти всяка година през месеците август и септември, тъй като тогава се очертават периоди, които са без валежи, включително и включването на Неделино към проекта за водоснабдяване от язовир „Пловдивци“ на община Рудозем, тъй като тръбата ще бъде докарана до Мадан. От там трябва да бъде доставена вода и до Неделино, тъй като чешмите на община Неделино не са достатъчни да задоволяват потребностите на населението“.

Изпратил съм писма до МОСВ, до премиера на страната с искане за усвояване на допълнителен ресурс и за предприемане на спешни мерки по тези мероприятия, които съм ги планирал в краткосрочен план, за да можем да решим проблема в нашата община“, каза още Кехайов.

"Вчера съм възложил и едно геодезическо заснемане и изготвяне на една карта с водните ресурси, с местоположението на основните водоизточници, водопроводи и резервоари за съхранение на питейна вода. От вчера сме взели проби и ще започнем каптиране на нови водохващания, тъй като оказа се, че на територията на община Неделино от 50-60 години не е работено по този проблем", казва кметът.

Проблемът с безводието в община Неделино е от предходни години и критично се задълбочава в края на месец август/началото на септември при продължителна суша, коментират от ВиК Смолян, откъдето се надяват в рамките на10 дни да овладеят ситуацията.

Притеснени сме от това, че голяма част от населението на община Неделино страдат от безводие. Причините за това са комплексни, посочи областният управител Недялко Славов.

Жители на Калофер протестират заради оскъдна и некачествена вода

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама