Деца под 5 години да не носят маски, съветва педиатър

09:25, 12 сеп 20 25 2358 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Децата под 5-годишна възраст не трябва да носят маски. Те не могат да ги пазят чисти, не ги носят правилно, пипат ги постоянно. Освен това въглеродният диоксид, който издишват, може да затрудни дишането им”, заяви д-р Таня Андреева, педиатър и детски ревматолог, пред Нова телевизия.

„Не смятам, че е необходимо през цялото време в училище децата да носят маска. В клас те имат твърде близък контакт. Маските трябва да се ползват в коридорите и общите пространства, за да не се смесват отделните групи", поясни тя. 

201 са новите случаи на коронавирус у нас

По думите й дистанционното обучение доведе до редица проблеми. „Част от децата останаха затворени и тези, които живеят в апартаменти, престанаха дори да искат да излизат. Те се страхува да играят с връстниците си. Престанаха да се движат, започнаха да спят неспокойно, ядяха по-често", обясни Андреева. 

"При случай на коронавирус, родителят трябва по най-бързия начин да вземе детето от училище и да се обади на личния лекар", категорична бе лекарката. „При децата вирусът отново се установява с PCR или бърз тест. Много по-рядко при тях е възможно да има усложнения, за които постоянно се говори", поясни детският ревматолог. И заяви, че добрата храна, движението и добрият сън са много важни за изграждането на силен имунитет. Тя апелира родителите да не прекаляват с имуностимулаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама