Местан: Искам делото да свърши бързо, а се налага да поискам отлагане

15:54, 13 сеп 20 / Политика 25 2742 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Бившият лидер на ДПС и настоящ председател на партия ДОСТ Лютви Местан разпространи писмо до медиите, в което обяснява, че макар и да иска бърз процес, без протакане, ще му се наложи да поиска отлагане на делото му за катастрофата при която загина бебе на 6 месеца.

Обвиниха Местан за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофата

Причината е, че само 2 дни преди заседанието на съда, насрочено за 15 септември, Местан и адвокатът му още не са получили материали по делото.

Делото е за катастрофата на 14 април 2019 г. край село Загорско, община Момчилград. По нея обвиняеми са и Местан, и бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед. 

Ето и целия текст на писмото на Местан:

“Искам справедлив и бърз процес, без излишно протакане, но с огромно съжаление, аз и моят защитник сме принудени по независещи от нас обстоятелства да поискаме отлагане на насроченото за 15.09. първо разпоредително дело за катастрофата от 14.04.2019 г.

Причината е скандална! Днес, 13.09., т. е. 2 дена преди преди заседанието на съда на нас все още не са ни предоставени препис-извлечения от делото, освен двете експертизи и нямаме никаква представа за съдържанието на останалата част. Независимо, че правото на получаване на копие от делото е изрично уредено в НПК и независимо, че в призовката ни се напомня това право, то към днешна дата не ни е осигурено. Утрешният ден е последната възможност евентуално да ни се предоставят дължимите по закон материали. Предвид на техния обем е практически невъзможно защитата да се запознае с тях за по-малко от един ден, дори само като процес на четене, камо ли да изгради становище по въпросите от обхвата на разпоредителното заседание.

Тягостното усещане за нарушени процесуални права се подсилва от факта, че още преди близо 3 седмици (веднага след получаването на призовка) депозирахме изрично писмено заявление с искане да получим копие от материалите. Оттогава моят защитник е в непрекъсната телефонна комуникация с Окръжен съд Кърджали и мина през най-различни перипетии - първо, нямало кой да резолира молбата, защото съдията-докладчик бил в годишен отпуск и второ, от завръщането му вече цяла седмица всеки ден ни се отговаря, че има определен човек за направа на копието, но предвид на обема имал нужда от повече време и когато са готови ще ни се обадят по телефона. И така до петък (11.09.), когато лично говорих с деловодството и получих уверение, че ще направят необходимото до края на деня да получим препис-извлеченията. Понеже петъкът бе наистина последният възможен срок, за да можем поне през почивните дни плюс деня преди заседанието да прочетем делото, се подложих на унижението да дежуря около сградата на Окръжния съд до края на работния ден, но до дължимо по закон положително решение така и не се стигна.

Това са фактите. Излагам ги добросъвестно най-вече заради онези, които биха ме уличили в стратегия за самоцелно отлагане или протакане. Не! Понеже нямам вина, искам точно обратното - бърз и справедлив процес, на който, ако разследването бе обективно, следваше да бъда призован не като обвиняем, а в едно единствено качество - на потърпевш свидетел.

Засега ще се въздържа от подробности и оценки за прокурорския произвол и репресии, на които съм подложен вече година и половина. Истините за поръчковите действия на прокуратурата, за пренебрегването на реални факти и обстоятелства от една страна и манипулирането им от друга и дори за граничещото с престъпление измисляне на други "факти", ще ги представя на специална пресконференция. Засега оставам с надеждата, че съдът за разлика от прокуратурата ще бъде безпристрастен и обективен.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама