Софийският районен съд прекрати делото срещу Асена Стоименова

16:13, 14 сеп 20 25 2493 Шрифт:
Редактор:

Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, съобщава БНР.

Предложението за освобождаването ѝ от наказателна отговорност и санкциониране с глоба заради нейни интервюта по Националното радио и телевизия по време на извънредното положение беше върнато на прокуратурата, заради сериозни процесуални нарушения. 

Шефката на фармацевтичния съюз беше обвинена в началото на април - ден след нейни интервюта по „Хоризонт“ и Българската национална телевизия. В тях тя предупреждава за евентуален недостиг на лекарства заради масовото презапасяване, провокирано от пандемията от коронавирус.

Според прокуратурата с думите тя е всяла паника и тревога у гражданите.

Държавното обвинение се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, съобщава БГНЕС.

Фармацевтичният съюз сезира ЕП заради обвиненията срещу проф. Стоименова

На Стоименова беше определена парична гаранция от 20 000 лева, която Софийският районен съд отмени с мотив, че е прекомерно тежка и заради общественото и семейното ѝ положение и липсата на опасност да извърши друго престъпление.

След няколкомесечно разследване с подобни мотиви Софийската районна прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова, така че, ако бъде призната за виновна, най-много тя да бъде глобена.

Случаят доведе до протести пред аптеки в страна. И до поредица от сигнали до европейските институции, в които от Фармацевтичния съюз изразяват тревогата си от образуване на дело заради експертно мнение. От Асоциацията на европейските журналисти пък нарекоха мракобесие повдигането на обвинение след изразена позиция в медиите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама