Манолова показа нови 5554 тона боклук на пристанище "Варна-Запад"

14:51, 14 сеп 20 / Политика 25 1180 Любомира Николова
Снимка: БГНЕС

Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова показа нови 5554 тона боклук на пристанище "Варна-Запад" във видео в профила си във Фейсбук.

"Преди месец, на 6 август, показахме 5500 тона боклук от Великобритания и от Италия на пристанище „Варна-Запад“. Те вече са изгорени сега идва нова партида с боклук – 5554 тона боклук, които са разтоварени на пристанището миналата седмица. От тях над 2000 тона са тръгнали за различни части на страната, за да се горят", обясни Манолова.

"Това е една голяма „пунта мара“, както би казал Борисов, в която участва самият той, участват министърът на екологията, регионалните инспекции по околна среда, впрегнати са пристанището и митницата. Законодателството е една широко отворена врата, която обслужва частни интереси", категорична е Манолова.

С приетите през февруари промени в закона, според депутатите, въпросът с отпадъците уж беше решен – обещаваха строг контрол, да не се внася боклук, площадките да се наблюдават, да има санкции за нарушителите. Реално обаче нищо не се е променило", допълни тя, пише Offnews.

След среща на Манолова и екипа й с администрацията на пристанището, става ясно, че всичко е законно – фирмата има разрешение боклукът да е приет и разтоварен на пристанището, а фирмите имат съответните разрешителни за горене на боклук.

Тя допълни, че  „Изправи се.БГ“ още през февруари е внесен проект на закон за промени в Закона за управление на отпадъците - за забрана вноса на боклук от трети страни, за затягане на режим за горене на отпадъци.
 
Манолова припомни, че горенето на отпадъци е един от малкото бизнеси с уведомителен режим, а не разрешителен. Тя даде пример, че за да си остъклиш терасата трябва разрешение, а за горене на боклук трябва да уведомиш. "Има и режим на мълчаливо съгласие – ако органът, който отговаря за дейността, не отговори, значи е съгласен с дейност за горене на отпадъци", обясни Манолова.

Според нея зариването на страната с боклук и вносът на боклук е заслуга на последните десет години управление.

"В пъти е увеличен вносът на боклук от чужбина. Въпрос на време е да се добавят социални искания и чиста природа към исканията на протеста. Не можем да се примиряваме със зариването на държавата ни с боклуци. „Изправи се.БГ“ обяви меморандум на партньорската мрежа, в който един от приоритетите е мерки за защита на въздуха и природата и против презастрояването. Ще настояваме да има законодателство, което да забранява бали с боклук на пристанищата", каза още тя.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи