Манолова показа нови 5554 тона боклук на пристанище "Варна-Запад"

14:51, 14 сеп 20 / Политика 25 2297 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова показа нови 5554 тона боклук на пристанище "Варна-Запад" във видео в профила си във Фейсбук.

"Преди месец, на 6 август, показахме 5500 тона боклук от Великобритания и от Италия на пристанище „Варна-Запад“. Те вече са изгорени сега идва нова партида с боклук – 5554 тона боклук, които са разтоварени на пристанището миналата седмица. От тях над 2000 тона са тръгнали за различни части на страната, за да се горят", обясни Манолова.

"Това е една голяма „пунта мара“, както би казал Борисов, в която участва самият той, участват министърът на екологията, регионалните инспекции по околна среда, впрегнати са пристанището и митницата. Законодателството е една широко отворена врата, която обслужва частни интереси", категорична е Манолова.

С приетите през февруари промени в закона, според депутатите, въпросът с отпадъците уж беше решен – обещаваха строг контрол, да не се внася боклук, площадките да се наблюдават, да има санкции за нарушителите. Реално обаче нищо не се е променило", допълни тя, пише Offnews.

След среща на Манолова и екипа й с администрацията на пристанището, става ясно, че всичко е законно – фирмата има разрешение боклукът да е приет и разтоварен на пристанището, а фирмите имат съответните разрешителни за горене на боклук.

Тя допълни, че  „Изправи се.БГ“ още през февруари е внесен проект на закон за промени в Закона за управление на отпадъците - за забрана вноса на боклук от трети страни, за затягане на режим за горене на отпадъци.
 
Манолова припомни, че горенето на отпадъци е един от малкото бизнеси с уведомителен режим, а не разрешителен. Тя даде пример, че за да си остъклиш терасата трябва разрешение, а за горене на боклук трябва да уведомиш. "Има и режим на мълчаливо съгласие – ако органът, който отговаря за дейността, не отговори, значи е съгласен с дейност за горене на отпадъци", обясни Манолова.

Според нея зариването на страната с боклук и вносът на боклук е заслуга на последните десет години управление.

"В пъти е увеличен вносът на боклук от чужбина. Въпрос на време е да се добавят социални искания и чиста природа към исканията на протеста. Не можем да се примиряваме със зариването на държавата ни с боклуци. „Изправи се.БГ“ обяви меморандум на партньорската мрежа, в който един от приоритетите е мерки за защита на въздуха и природата и против презастрояването. Ще настояваме да има законодателство, което да забранява бали с боклук на пристанищата", каза още тя.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама