Окончателно: Христо Ангеличин е невинен по обвинението за безстопанственост

16:05, 14 сеп 20 / Политика 25 1519 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Тричленен състав на Върховния касационен съд потвърди оправдателната присъда на бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин, който бе обвинен в безстопанственост. Решението не подлежи на обжалване.

Апелативният съд оправда напълно Христо Ангеличин

Разследването на прокуратурата започна след сигнал на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който беше външен министър в правителството на Пламен Орешарски. Подобни дела бяха заведени и срещу други членове от Реформаторския блок в предишното правителство, веднага след разпускането му.

Ангеличин беше подсъдим по обвинение, че е наредил на 12 посолства да купят автоматичните централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовка за европредседателството на България.

Обвинението твърдеше още, че „Балкантел“ не разполагала с тези централи и не е можела да ги достави, тъй като нямала сертификат. На всеки посланик обаче били изпратени оферти от фирмата, банковата сметка и проформа фактура с посочена сума.

Целта на Ангеличин била да облагодетелства фирмата, но щети не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата започнала незабавна проверка от ДАНС и МВнР, в резултат на което част от ръководителите в посолствата не превели парите, а други си върнали платеното. След това обаче прокуратурата измени обвинението в безстопанственост, от която са били причинени и вреди за 420 000 лв. от платените от някои посолства пари.

Това дело приключва с оправдателна присъда, след като преди две години на първа инстанция Специализираният наказателен съд го осъди условно на 2 години затвор.

Бившият министър Христо Ангеличин се яви в Спецсъда по дело за безстопанственост

В доводите си ВКС съобщава, че в конкретния случай Ангеличин няма и как да извърши точно това престъпление, защото със заповед на тогавашния министър Даниел Митов са му възложени само общи задължения за наблюдение и контрол на дирекциите „Бюджет и финанси“, „Сигурност“ и „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване“ във външното министерство.

ВКС съобщава, че за да може да бъде съден Ангеличин за безстопанственост по чл. 219, ал. 2 с тези заповеди трябва да са му възложени конкретни действия, които е следвало да извърши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама