А1 и НАПГ подготвиха 350 деца от приемни семейства за новата учебна година

11:27, 15 сеп 20 25 1638 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Триста и петдесет деца от приемни семейства в България са готови за първия учебен ден. А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) традиционно организираха незабравим празник в навечерието на първия учебен ден за деца и тийнейджъри в приемна грижа. Тази година тържеството се състоя в парка до крепостта „Баба Вида“ в град Видин, където заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова и Нина Неделчева-Георгиева от А1 връчиха специално подготвени раници с тетрадки, образователни пособия и учебни помагала на децата и юношите от региона на Видин и Белоградчик.

Снимка: А1

Адриана Стоименова, заместник-министър на труда и социалната политика, заяви: „Пожеланието ми към Вас е да растете здрави, любознателни и ученолюбиви. Радвам се, че имам възможността да приветствам Вас и Вашите родители на празника и да благодаря на НАПГ и А1 за подкрепата, която оказват за развитието на приемната грижа, чиято цел е всяко дете да расте в щастлива, спокойна и вдъхновяваща семейна среда. Успешна учебна година!“

Надявам се раниците с тетрадки и образователни пособия, които сме Ви приготвили за първия учебен ден, да Ви донесат много радост и да превърнат не само днешния ден, но и цялата година в празник. Пожелавам Ви да сте здрави, любознателни и да следвате мечтите си. Сигурна съм, че колкото повече учите, толкова повече възможности на технологиите ще откривате. Благодаря на Вашите приемни родители, които Ви обичат и правят всичко необходимо да имате щастливо и спокойно детство. За нас в А1 да подкрепяме Вашите семейства е кауза, с която сме се ангажирали дългосрочно и се радвам да Ви видя весели и готови да поемете по пътя на знанието и тази учебна година.“, коментира Нина Неделчева-Георгиева от А1 България.

Снимка: А1

Нашите приемни деца намират сигурност и обич в семействата ни. За много от учениците ни тази година първият учебен ден е чакан, но повечето от тях вече са научили тежки уроци. Сега е важно да им покажем, че могат да имат приятели, да са щастливи и да учат успешно, като разчитаме на всички учители и педагози да приемат децата ни и да ги подкрепят в адаптацията им в училище. Благодарим за раничките и за приятелството с А1”, каза пред децата и родителите Цветелина Милославова, приемен родител и координатор на Националната асоциация за приемна грижа за област Видин.

Празникът е част от дългосрочната подкрепа на А1 за инициативите на НАПГ, чиято цел е повече деца в страната да растат в позитивна семейна среда. През последните 9 години А1 е инвестирала над половин милион лева за каузата на приемната грижа у нас под различни форми на финансиране. Телекомът подпомага провеждането на ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, осигурява образователни пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране за младежи. През последните години бяха организирани специални вечери за абитуриентите от приемни семейства, церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители.

Снимка: А1

До края на 2021-а година А1 ще инвестира близо 100 000 лева в подкрепа на икономически уязвими семейства, за да предотврати раздялата между биологичните родители и децата им. Средствата са събрани от даренията от 1 лев, които А1 предоставяше на НАПГ за всяко сваляне на първото по рода си приложение А1 SmartAD, което компанията стартира през 2019-а година. То предлага рекламно съдържание, съобразено с интересите и предпочитанията на регистриралите се потребители. 

С част от набраните със SmartAD средства през 2020-а година НАПГ реализира програмата „Родители+“, в рамките на която приемни родители, обучени за социални сътрудници, предоставят емоционална подкрепа и финансова помощ на родители, чиито деца растат в бедност. Инициативата обхваща 14 областни града и до средата на тази година по нея бяха подпомогнати 78 родители, отглеждащи 81 деца.

Снимка: А1

Целта на програмата „Родители+“ е да насърчава биологичните родители да разпознават по-добре потребностите на децата си и да търсят подкрепа за това, когато чувстват затруднения. Социалните сътрудници на НАПГ достигат до бедни и уязвими семейства, при които не само доходите, но и липсата на образование и умения за полагане на родителски грижи поставят децата им в риск. 

Приемните родители, обучени от НАПГ, идентифицират конкретните нужди на всяко от подпомаганите семейства, така че да могат по-добре да се грижат за децата си. Помощта е в различни направления, според специфичните потребности – от закупуване на лекарства от първа необходимост и прегледи при конкретни специалисти, до базови ремонти в дома на семейството. Отвъд материалната помощ, за много от семействата по-приоритетна е била емоционалната подкрепа и съвети за придобиване на практически умения за грижи за децата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама