Задава ли се нов държавен дълг?

13:50, 15 сеп 20 / Политика 25 1787 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, а след това и лидерът на БСП Корнелия Нинова алармираха, че правителството има намерение да тегли нов заем от 2 млрд. евро

Според Манолова това се прави "буквално от днес за утре, без обосновка защо се налага сега тегленето на тази колосална сума, без да е ясно за какво ще бъдат изхарчени тези пари. 

"Една четвърт от този дълг или 1 млрд. лв. липсват в образованието, за да стигнем поне средното европейско ниво. 1 млрд. лв. повече за образование догодина! С този призив към властта и депутатите избрах да поздравя българите за първия учебен ден", посочи тя във Facebook. 
 

Въпросът коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Заемите, които тегли кабинета са опасност за бъдещето. Правителството тегли нов заем от 2 млрд. евро. Никой в България не знае какво е финансовото състояние на държавата. Многократно викахме премиера в Народното събрание да даде отчет и той многократно се подигра с българския парламентаризъм", написа тя. 

Нинова настоява Бойко Борисов да даде отговори на българския народ за парите му, като отговори на четири въпроса:

1. Колко е външният дълг на България спрямо БВП?                

2. Колко е вътрешният дълг и междуфирмената задлъжнялост?                                    

3. В какъв размер е държавният резерв?                          

4. Колко пари има в Сребърния фонд? Управлението на Борисов ограби миналото ни през последните 11 години, ограби и настоящето ни. Нека не му позволяваме да ограби и бъдещето ни", написа председателят на БСП Корнелия Нинова.

Четири години след като последно емитира облигации на международните капиталови пазари, България ще се завърне с две емисии с общ обем до 2 млрд. евро. В понеделник от Министерството на финансите са провели конферентен разговор - среща с потенциални инвеститори, на която са били разяснени параметрите на облигациите.

Емисиите ще са с матуритет 10 и 30 години, като България за пръв път ще пробва да пласира толкова дългосрочна емисия. Това са съобщили два източника на вестник "Капитал" от финансовия сектор. Реално набирането на оферти може да започне още от вторник, ако пазарните условия са благоприятни.

На този етап от Mиниcтepcтвoтo нa финaнcитe не са коментирали официално тази информация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама