Правна комисия обсъжда на тъмно поправките в Изборния кодекс

16:15, 15 сеп 20 / Политика 25 3810 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Всички партии без „Воля“ внесоха предложения за изменения в Изборния кодекс между двете четения. Правна комисия гласува на второ четене поправките докато отвън демонстранти скандираха „оставка“, а достъпът до заседанието е изключително ограничен.

Какво решиха? 

Между четенията от ГЕРБ се съсредоточиха основно върху ВНС. В правна комисия обаче не успяха да се преборят за смесена избирателна система в един тур. Те искаха 200 депутати да се избират мажоритарно, а останалите 200 пропорционално. Коалиционните им партньори не ги подкрепиха. Така остана пропорционалната избирателна система, като за обикновено Народно събрание. Въпреки отхвърлянето в комисия, от ГЕРБ заявиха, че не отстъпват от идеята си. Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала на фона, че дори не се знае дали ще се стигне до ВНС. ГЕРБ събраха 127 гласа за „черновата“ на нова конституция, а БСП и ДПС вече обявиха, че няма да ги подкрепят за свикване на ВНС, за което са нужни 160 подписа.

Комисията реши машинно гласуване да има във всички секции с над 300 избиратели, но хартиената бюлетина също остава. С машини няма да се гласува в най-малките секции, както и в чужбина.

Въпреки критиките и оставката на председателя Стефка Стоева, ЦИК остават отговорните за машинното гласуване.

Информационно затъмнение...

Представители на „Демократична България“ не бяха допуснати до заседанието на комисията, въпреки че са подали заявка. Депозирали са и писмена позиция по Изборния кодекс. Стана ясно, че от администрацията на институцията са назовали като причина за отказа излъчването на заседанието онлайн. Полицаите бяха повече от демонстрантите и настояха за изразяване на позицията за честни избори от другата страна на тротоара. По- точно срещу Партийния дом и далеч от изхода на сградата, от който излизат депутатите. От „Демократична България“ подчертаха, че експерти по изборно законодателство са допускани в комисии не веднъж, а случващото се днес е „много странно“. „Управляващите твърдят, че търсят диалог, а отказват на заинтересованите страни достъп. Това е нонсенс“, заяви Антоанета Цонева от партията.

От другата страна на сградата пък беше Мая Манолова, която също се оплака, че не е била допусната на заседанието. „Докато хората протестират, а гневът на гражданите се излива на площадите, депутатите си подготвят служебна победа на следващите избори. Тайно и тихомълком си приемат правила, които ще взривят изборния процес“, заяви тя и призова всички, които искат да спрат ГЕРБ да приемат на тъмно Изборния кодекс, да бъдат пред Партийния дом в 7.30 часа утре

От БСП повдигнаха въпроса защо представители на гражданския сектор не са били допуснати. Председателят на правна комисия Анна Александрова от ГЕРБ уточни, че за да не се препълни залата присъстват първите заявили желание. В случая само държавните институции и представител на „Прозрачност без граници“. Александрова каза още, че заседанието се излъчва онлайн и всички, които не са били допуснати могат да го гледат. Всъщност обаче има технически проблеми и излъчването на заседанието не тръгва. 

От ДПС се солидаризираха с ГЕРБ и определиха практиката да се допускат до заседания за второ четене, всички, които са поискали, като „напълно излишна“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама