Случаят „Гебрев“: Прокуратурата пребори още четири опита за покушение, бизнесменът отрича

17:23, 15 сеп 20 25 2091 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Разследването на умишленото отравяне на Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев не е прекратено, обявиха от Софийска градска прокуратура. По досъдебно производство са привлечени трима руски граждани - Георги Горшков, Сергей Павлов и Сергей Федотов.

В хода на разследването са извършени множество огледи на хотелски стаи, ползвани от обвиняемите. Разпитани са управители и служители на хотелите, в които са отсядали. Извършени са огледи и на тристайно жилище, намиращо се в София. Установени са и автомобилите, които обвиняемите са ползвали под наем при своето пребиване в България.

По искане на Софийска градска прокуратура тримата руски граждани са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина.

"В същото време са налице още четири други опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, всичките предхождащи настоящото разследване на прокуратурата. Два от тези опита са извършени извън територията на България, но Гебрев не е заявявал тяхното извършване", се казва в съобщението на Софийска градска прокуратура.

За bTV Емилиян Гебрев обаче каза, че тази информация не отговаря на истината и никога не е имало подобни опити.

Разследване: Сред обвинените за опита за убийство на Гебрев има дипломат


Снимка: БГНЕС

Категорично не отговарят на истината твърденията, че българската страна не е предприела действия по търсене на експертна помощ от Организацията за забрана на химическо оръжие. В свой писмен отговор от ОЗХО са посочили, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали, не е необходим и това би създало прецедент в практиката им. Още повече, че финландската лаборатория „Верифин“, където е изготвена приобщената по разследването експертиза, е сертифицирана от самата ОЗХО. Експертното заключение на „Верифин“ пределно ясно дава информация за вида вещество, с което е извършен опитът за убийство“, гласи още съобщението на прокуратурата.

Официалното становище бе разпространено, след като в интервю за bTV оръжейният бизнесмен сравни своето отравяне с това на руския опозиционер Алексей Навални. Според него двата случая са идентични, но докато отравянето на Навални е подробно проверявано, неговото е спряно от българската прокуратура.

Емилиян Гебрев: Симптомите на Навални са сходни с тези при моето отравяне

Емилиян Гебрев проявява симптоми на отравяне през април 2015 г., след като вечеря със своя партньори от Полша в столичен ресторант. Тогава съдебномедицинската експертиза стигна до заключението, че бизнесменът е отровен с фосфоро-органични съединения .

През 2018 г. делото бе възобновено, след като Гебрев изпрати писмо до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, в което твърдеше, че отровата, използвана при неговото покушение, е от групата на „Новичок“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама