Протест в Скопие: „За ЕС, за Македония, за Гоце Делчев”

21:50, 15 сеп 20 / Свят 25 2845 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Протестиращи излязоха на улиците в столицата на Република Северна Македония тази вечер на обявения антиправителствен протест "За ЕС, за Македония, за Гоце Делчев”, съобщи БГНЕС.

Протестът се провежда в момент, когато се очаква подновяване на работата на експертни комисиите с Гърция и България, създадени съгласно Преспанското споразумение и Споразумението за добросъседство – факт, огласен от кабинета на новия външен министър Османи. Досега работата на комисиите бе спряна заради коронавирусната криза и предсрочните парламентарни избори.

Припомняме, че миналата седмица вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заплаши да блокира пътя на Северна Македония към ЕС, ако не се разберем за Гоце Делчев. Пред македонската ТВ 24 той каза, че Скопие няма желание да води истински диалог, избягва срещите на двустранната историческа комисия и по-конкретно решаването на спора за Гоце Делчев.

Изказването на Каракачанов предизвика лавина от реакции в Скопие. Премиерът Зоран Заев изрази увереност, че с България ще бъде намерено решение и че двете страни ще излязат победители. Той заяви историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето. Заев изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Един народ, две държави! 00:19, 16 сеп 20

Протести от опозицията в Северна Македония колкото искат да си правят, но ние в България никога няма да се откажем от борбата за възвръщането на българското самосъзнание на македонските българи и ние никога няма да позволим една антибългарска версия на България да влезе в ЕС, непризнавайки общата ни история, език и произход. Няма да дадем нито Гоце Делчев, нито цар Самуил или който и да е български герой. Не е важното да угодим на "съюзниците" (заради които сме разпокъсани териториално), те биха признали всякакви народи и езици, само и само да имат повече подвластни. Важното е да възвърнем българщината в Македония, към това трябваше и да ни е 50-60 % от външната политика. Всички е въпрос на повече усилия, рано или късно България ще осъзнае, че само така може да има второ съединение - и то в близките години при малко повече преговори и дипломатично. А в момента това не е достатъчно ускорено. Именно за това са медиите, да помагат за ускоряването на този процес

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама