Урсула фон дер Лайен: ЕС ще инвестира в борбата с корупцията

12:11, 16 сеп 20 / Политика 25 2422 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Европа е постигнала повече от необходимото по време на коронапандемията. Осигурени са предпазни средва срещу вируса и е запазената стабилността в пазара на труда, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на първата си годишната реч пред европарламента.

В годишния си доклад Фон дер Лайен посочи, че 16 държави са получили 90 млрд. евро държавна помощ по програмата SURE, чрез която масовата безработица в рамките на Съюза е избегната. 

Брюксел предложи 511 млн. евро заем за борба с безработицата в България

За следващата година също са поставени амбициозни цели, въпреки че опасността от Covid-19 не е преминала. 

Национална нормативна уредба за минимална работна заплата

Урсула фон дер Лайен заяви, че ще се предложи Национална нормативна уредба за гарантирана минимална работна заплата. "Всеки гражданин на ЕС трябва да има достъп до гарантиран минимален доход", заяви председателят на ЕК.

През следващата година ще се работи за по-единен пазар в ЕС с облекчена бюрокрация. Ще бъде отправено и предложение за редактиране на Рамката за защита на конкуренцията. 

Финансиране за Европейската агенция по лекарствата 

Председателят на Комисията каза още, че трябва да бъде изграден силен здравен Европейски съюз и в тази връзка е предложила да бъдат подсилени финансово Европейската агенция по лекарствата и Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Тя уточни, че следващата година ще бъде свикана среща на върха за здравето в Италия.

Намаляване на вредните емисии

Урсула фон дер Лайен обърна внимание и на климата и т.нар. "Зелена сделка", която също е сред приоритетите на европарламента. Председателят на ЕК бе категоричен, че, целта Европа да е първият климатично неутрален континент до 2050 г. остава сред основните цели. Ще се предложи до 2030 г. вредните емисии да бъдат намалени с 55%. "Ще вървим към кръгова икономика и ако другите ни последват, температурата на планетата ще падне с градус и половина", заяви Фон дер Лайен.

България с позиция по Зелената сделка на ЕК

Санкции за нарушаване на човешките права

Европа ще предложи и свой закон "Магнитски", който ще определя санкции за държавите, в които се нарушават основните човешки права. Урсула фон дер Лайен посочи протестите в Беларус и отравянето на Алексей Навални в Русия като примери, които ЕС трябва да избегне. 

Манфред Вебер от Европейската народна партия добави, че след случая Навални трябва да бъдат обмислени всякакви санкции срещу Русия, включително и спиране на "Северен поток-2".

Върховенството на закона не е по желание

"Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона. Затова ще осигурим парите от бюджета и от NextGenerationEU да бъдат защитени срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори", заяви Фон дер Лайен. Тя осъди страните-членки на ЕС, които се обявяват против  Организациите на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ общността).

Пакт за миграцията 

През следващата седмица в Европейската комисия ще се предложи и пакт за миграцията, който ще осигури по-ясна връзка между правото на убежище и правото на оставане в границите на Европейския съюз. Продължава борбата с контрабандистите и укрепването на въшните граници чрез договори с трети страни.

"Европа се провали по въпросите с миграцията, а ситуацията с Мория е само пример за това", каза Ска Келер от името на групата на Зелените. Тя призова за спешни мерки във върховенството на закона - не само за Полша и за Унгария, но и за всички други страни, където е пренебрегнат, в това число и България. 

8 милиарда евро за суперкомпютри

Европейската комисия има намерение да инвестира 8 милиарда евро в производство на суперкомпютри, собственост на ЕС, за постигане на дигитален суверенитет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама