Станишев към Урсула фон дер Лайен: Хиляди българи протестират, очакват ЕС да чуе гласа им

16:19, 16 сеп 20 / Политика 25 2497 Шрифт:
Автор:

Вече повече от два месеца хиляди български граждани протестират за тези европейски ценности, за които Вие говорите – за подотчетно правителство, за прозрачност, за демокрация. Те очакват техният глас да бъде чут в ЕС и да има реакция. Призовавам Ви за действия. Така лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев се обърна към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на дебата за състоянието на Съюза в пленарна зала на Европейския парламент

В изказването си той обърна внимание на ситуацията в България и призова  Комисията за категорична позиция в контекста на дебатите за върховенството на закона в Европейския съюз, европейските ценности и необходимостта от защита на европейските средства от корупция, незачитане на правовата държава и свободата на медиите в страните членки.

"Днес огромното мнозинство от европейците изпитват несигурност и тревога за своето бъдеще, за своите доходи, за своята работа. За да бъде чут Вашият призив за повече оптимизъм, са нужни действия. Чудесно е, че след първоначалния шок, в това число и с много активната роля на социалистите, Европейският съюз взе важни решения за икономическото възстановяване след пандемията", каза още Станишев.

Евродепутатът Софи инт Велд: Случващото се в България буди безпокойство

"Най-важното и историческо от тях, разбира се, беше за издаването на общ европейски дълг, за да се осигурят ресурси за инвестиции и за да могат хората и бизнесът да получат реална подкрепа. Сега жизненоважна е скоростта, с която това ще се реализира. Орязани бюджети за следващите години не са отговорът и пътят към глобално лидерство. Повечето от политиките, които са необходими за възстановяването на ЕС, са предложени от социалистите от доста време. Те изискват прилагане, за да бъде Европа по-социална, по-справедлива, по-демократична", допълни лидерът на ПЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама