Управляващите готови за увеличаване на най-ниските пенсии

19:35, 17 сеп 20 / Политика 25 3580 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Минималните пенсии ще бъдат увеличени и индексирани догодина. За това са се договорили в управляващата коалиция, съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"В бюджета, към момента има договорка да приключим с този въпрос и от следващата година пенсиите да бъдат увеличени и индексирани част от другите, по-ниски пенсии. Но това е към момента като разговор. Защото в момента, да, хората получават 300 лв. минимална пенсия, но това е с тези 50 лв., които се дават на всички пенсионери заради COVID-19. Идеята е, с приемането на новия бюджет, да бъдат урегулирани нещата, като се постигне 300 лв. минимална пенсия и индексация на другите ниски пенсии. Това са разговорите, които се водят към момента.", заяви лидерът на ВМРО, цитиран от БНТ.

По-рано днес социалният министър Деница Сачева обяви, че управляващите обсъждат вариант за преизчисляването на пенсиите на 1,1 милиона души.

Социалният министър добави и че правителството има готовност да продължи мярката с добавките от 50 лева към пенсиите, която бе въведена в края на юли като средство за справяне с ковидпандемията.

"Има три варианта, които се обсъждат. Въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите", отбеляза министърът.

Сачева уточни, че към момента от бюджета се отделят 106 милиона за 50 лева месечна добавка към пенсиите. Ако мярката продължи, за една година ще бъдат изразходени 1 милиард и 200 милиона лева – със същата сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1 милион и 100 хиляди български пенсионери.

Работим хората да получат заплати, храна, да имат работа, увери Сачева

Така може да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това“, поясни социалният министър.

Тя добави и че вариант за оставка на правителството не се обсъжда, тъй като се обсъждат важни теми от обществен интерес – Изборният кодекс, проектът за конституция и актуализация на бюджета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама