Мощен циклон приближава Гърция

18:05, 17 сеп 20 / Свят 25 3326 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Извънредно положение е обявено в Западна Гърция във връзка с приближаването на мощния средиземноморски циклон Янос.

Такъв циклон е сравнително рядко явление в Средиземно море и е наричан медиган (средиземноморски ураган). Такъв за пръв път бе регистриран в Гърция през 1995 г., но през последните години зачести появата му. Последният път това се случи през 2018 г., а година по-рано внезапни наводнения убиха 25 души и оставиха стотици без дом, припомня "Дневник".

Очаква се Янос да връхлети на две вълни. Министерството за защита на гражданите е обявило извънредно положение в общините Илия, Ахея, Етолия и Акарнания, Месиния /на полуостров Пелопонес/, а също на островите Итака, Кефалония и Закинтос в Йонийско море. Това ще са първите райони, по които циклонът ще нанесе удар. Екстремните метеорологични условия ще имат голяма продължителност, предупреди зам.-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас.

Той предупреди хората от местата, където преди е имало наводнения, както и живеещите близо до реки и горски потоци, да се преместят за всеки случай на друго място. Останалите е добре да се въздържат от пътувания, освен ако не са особено наложителни.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама