Цветан Цветанов представи част от хората в „Републиканци за България“

11:57, 20 сеп 20 / Политика 25 7394 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Бъдещата политическа партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов представи своя Инициативен комитет. В една от залите на НДК се събраха 89 души, сред които бивши членове на ГЕРБ, спортисти, бизнесмени и общественици. Водещ на събитието бе Виктор Серафимов от Евро-атлантическия център за сигурност.


Снимка: Юлиан Тодоров

Не знаем на колко скорости е Европа, но вярваме, че България трябва да удвои оборотите, за да имаме справедлива държава, а ние да се чувстваме горди като европейци“, заяви Серафимов при откриването на събитието. Според него това не може да се постигне без емблематична знакова фигура, която да е обединител, и Цветан Цветанов е именно такъв човек. „Повече от десетилетие той е в първите редици на българската политика. Неговият хъс, работа и неуморно следване на принципите на евроатлантизма помагат България да получи признание от всички в Европа“, подчерта той.

Снимка: Юлиан Тодоров

От своя страна, Цветанов заяви, че „Републиканци за България“ е проект, в който всичко ще бъде прозрачно. Той ще обедини всички дясно мислещи български граждани и ще отстоява евроатлантическата посока на страната.

Цветанов даде заявка, че това е проект на експерти, а не проект за лидерство. „Защото ние сме отбор. А отборът не е един човек, отборът сме всички ние“, подчерта той.

Заявката на „Републиканци за България“ е да обедини всички етноси, за да се преодолее разделението, което се забелязва в последните години. „Днешната институционална криза, противопоставеност, липсата на реален политически дебат, липсата на експертиза показват, че повече от всякога страната ни се нуждае да защити единственият възможен път – евроатлантическят. И няма съмнение, че това е най-доброто за държавата“, посочи Цветанов.


Снимка: Юлиан Тодоров

Сред популярните лица в бъдещата партия на Цветанов е бившият председател на комисията по външна политика в парламента от ГЕРБ Джема Грозанова, както и бившият кмет и бившият областен управител на Видин - Огнян Ценков и Албена Георгиева, както и един от учредителите на ДСБ – д-р Румен Динев.

Впечатление прави и името на журналиста и водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев, както и това на криминалния психолог Тодор Тодоров. Друго обществено познато име е Константин Иванов, който по време на пандемията около коронавируса стана популярен с инициативата си за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки представя“.


Снимка: Юлиан Тодоров

Джема Грозданова заяви, че е напуснала ГЕРБ, защото не е намирала ефективност в своята работа. Тя се присъединява към партията на Цветанов, защото смята, че ще бъде нещо ново, с нова енергия и с различен подход за работа.

„Това, което може да отличи нас от останалите партии, са хората, които участват в новия проект, и начинът на работа“, заяви тя.

Според Грозданова сегашният парламент няма достатъчно доверие, за да бъдат неговите решения легитимни. „Смятам, че е нужно да има предсрочни избори, за да дойде ново доверие“, каза още тя.


Снимка: Юлиан Тодоров

На събитието присъстваха и много българи от чужбина. Сред тях бяха легендарният ни щангист Благой Благоев, който от дълги години живее в Мелбърн и е представител на българската общност там, и оперният певец в Кьолнската опера Георги Пандуров.

А Иван Тодоров, който над 30 години живее в Чикаго и работи за съхраняването на българските ценности на територията на САЩ, дори дарява наследствената си къща в Пловдив за офис на „Републиканци за България“.

С мисъл за всички българи зад граница партията си поставя за цел да се даде възможност за електронно гласуване в чужбина.


Снимка: Юлиан Тодоров

Горан Благоев представи учредителната декларация на „Републиканци за България“. В нея се посочва, че сред основните цели на партията ще бъде воденето на дясно-центристка политика, която да е неразривно свързана с принципите на демократичност, предвидимост и толерантност.


Снимка: Юлиан Тодоров

Членовете на партията ще работят за отстояване на върховенството на закона, за промяна на корупционния политически модел у нас и за институционално укрепване и ръст на доверието в държавните институции. „Републиканци за България“ ще провежда политика, която да гарантира енергийната независимост на България, както и по-добри условия за работа на изучилите се в чужбина български младежи.

Цел на партията е и промяна на негативния образ на българския бизнес, както и минимизиране на негативните ефекти от демографската криза.

Учредяването на ПП „Републиканци за България“ ще бъде следващата седмица.


Снимка: Юлиан Тодоров

Цветан Цветанов коментира и актуалните политически теми, като заяви, че според него Бойко Борисов няма да бъде повече премиер. Това е видно от обществената оценка, която показва, че правителството е изчерпало доверието в себе си.

Той не изключи още бивши членове на ГЕРБ да се присъединят към „Републиканци за България“. „Много са хората, които се чувстват обидени от начина, по който в момента и те се вписват в общия знаменател на това, че ГЕРБ е партията, която трябва да си отиде от политическия хоризонт. Незаслужена е оценката, която се дава за много честни симпатизанти, които са работели за каузата“, смята Цветанов.

Той заяви, че при влизане в бъдещия парламент партията може да управлява заедно с тези политически формации, които поддържат твърдата и последователна евроатлантическа посока.

Още снимки и видео от представянето на Инициативния комитет на "Републиканци за България" може да видите в следващата галерия. Кадрите са на фотографа на TOPNOVINI.BG Юлиан Тодоров. 



 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама