Българи от Чикаго са в инициативния комитет на ПП “Републиканци за България”

08:11, 21 сеп 20 / Политика 25 1987 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Бившият зам. председател на ГЕРБ Цветан Цветанов представи вчера инициативния комитет на бъдещата партия “Републиканци за България”.

Сред събралите се 89 души в откритата платформа А6 на НДК бяха бившия депутат от ГЕРБ Джема Грозданова, журналистът от БНТ Горан Благоев, бивши кметове от ГЕРБ, единият от учредителите на ДСБ – д-р Румен Динев и др.

Снимка: Юлиан Тодоров

На събитието присъстваха и много българи от чужбина. Сред тях бяха световният и европейски шампион по щанги Благой Благоев, който живее в Мелбърн и е представител на българската общност там, оперният певец в Кьолнската опера Георги Пандуров, както и представители на голямата българска общност в Чикаго: братята Павел и Румен Вълневи (създателите на телевизия Би Ай Ти), които имат няколко големи бизнеса в транспортната и хранителната индустрия на територията на САЩ, писателят-историк Иван Тодоров и Любомир Крулев – член на Борда на Директорите на Малко Българско Училище.

Българите в чужбина са един от приоритетите на ПП “Републиканци за България”. Българските емигранти, разпръснати по целия свят, имат голям потенциал и стават все по-активни в политическите процеси в тяхната Родина. След 30 години “преходен период” е назрял момента за истински промени, в които да участват стотици хиляди наши сънародници, които са били принудени да напуснат страната си.

Цветан Цветанов изключва да има следващ мандат с премиер Борисов

За да се използва енергията и потенциала на тези хора, ПП “Републиканци за България” си поставят за цел узаконяването на електронното гласуване в чужбина. Горан Благоев представи учредителната декларация на „Републиканци за България“. В нея се посочва, че сред основните цели на партията са воденето на дясно-центристка политика, която да е свързана с принципите на демократичност, предвидимост, прозрачност и толерантност. Важни приоритети на новата партия ще бъдат: отстояване на върховенството на закона, съдебна реформа, промяна на корупционния политически модел, възвръщане на доверието в държавните институции, заменяне на системното и безсмислено политическо противоборство с политически диалог на базата на принципиален прагматизъм, прозрачност и морал, енергийна независимост на страната, по-добри условия за работа на изучилите се в чужбина българи, промени в образованието и културата, помощ на малкия и средния бизнес, подобряване на инвестиционния рейтинг и климат в България, добри взаимоотношения със съседните страни, обединение на етносите и гражданите от различни поколения и социални прослойки. За разлика от други политически проекти, моделът на ПП “Републиканци за България” залага на отбор от съмишленици, които имат морал, експертни качества, диалогичност, а не само на един лидер.

Снимка: Юлиан Тодоров

Цветан Цветанов поясни, че при влизане в бъдещия парламент партията може да управлява заедно с други политически формации, които поддържат евроатлантическата посока и основните принципи на ПП “Републиканци за България” на базата на яснота и прозрачност. Републиканци за България” е гарант за това, че страната ни няма да изгуби посоката”, заяви нейният председател. Това е и смисълът на логото на партията – компас, който ясно показва посоката – Запад.
Учредяването на ПП „Републиканци за България“ ще се състои на 27 септември, неделя в Интер Експо център-София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама