Образованието, културата и свободата на медиите - приоритети на партията на Цветанов

11:11, 21 сеп 20 / Политика 25 2925 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вчера Цветан Цветанов представи Инициативния комитет на новия си политически проект „Републиканци за България“. В него присъстват имената на бивши членове на ГЕРБ и други десни партии, спортисти, бизнесмени, журналисти и общественици. Учредяването на партията ще бъде следващата неделя.

В интервю за TOPNOVINI.BG Цветан Цветанов разказа за основните приоритети на „Републиканци за България“, българите в чужбина, хората в бъдещата му партия и основните обществени събития у нас.

Г-н Цветанов, след седмица ще учредите ПП „Републиканци за България“. Кои ще са основните приоритети на партията?

Основните ни приоритети са съдебна реформа, електронно управление, образование, култура, среден и малък бизнес и свобода на медиите, за да може действително обществото да бъде информирано. Защото когато няма свобода на медиите, когато имаш ограничаване и си на 111-о място по свобода на словото, това означава, че има огромен дефицит. Искаме да направим политиката възможна за българите, живеещи в чужбина. Дори и на събитието за представяне на Инициативния комитет на „Републиканци за България“ имаше сериозна група от Чикаго. Имахме представители и от Германия, от Австралия. Искам специално да благодаря на Благой Благоев – известният български щангист, който от дълги години живее в Австралия, той е представител на българите в Мелбърн, но е дошъл тук със сина си и дори са инвестирали в развитието на собствен бизнес. Искаме тези хора да се връщат, да инвестират и да могат с тези демократични решения, които те самите взимат, да бъдат от полза за обществото.


Снимка: Юлиан Тодоров

„Републиканци за България“ вече изгради структури в голяма част от страната. Може ли вече да конкретизираме в кои области партията е набрала по-висока скорост?

Смятам, че хоризонталното покритие за една партия е гаранция за успеха. Около 70% вече имаме изградени структури в страната. Но за мен по-важното е, че това ще бъде един от малкото национални проекти, в който още от самото начало на Инициативния комитет участват представители на различни етноси. Защото на мен като политик ми е било много болно, когато се чувства разделение на етнически принцип. Смятам, че живеем в едно прекрасно разнообразие, което ни е завещано от нашите деди. И точно това е силата на една нация – когато може да използва човешкия потенциал на всички, независимо от техния етнос. Затова и в Инициативния комитет има представители на всички етнически групи в страната. Искам да благодаря и на българските мюсюлмани, които се включиха активно. Имаме и представител от ромския етнос. Важно е и когато говори за политика с нашите съседи, искам да благодаря на д-р Шанев, който е от Северна Македония и преди 14 години е дошъл в България, завършил е медицина и е доктор в една от болниците в Русе. Той е създал семейство с българка, което го прави и него български гражданин с реални избирателни права. И затова днес той е тук – за да покажем, че диалогът и политиката с нашите съседи става само и единствено когато сме заедно, а не когато търсим поводите и начините да се разделим. Затова искам с проекта „Републиканци за България“ да бъдем водещи. А относно това къде ще бъдем най-силни – ще бъдем достатъчно силни в цялата страна.

Към Вас се присъединиха и бивши и доскорошни членове на ГЕРБ, както и на СДС. Какви други лица да очакваме да станат част от "Републиканци за България"?

В „Републиканци за България“ има представители от демократичния спектър на българските политически партии в център дясно. Има както бивши представители от СДС, има също така и представители от ДСБ – д-р Румен Динев, който е един от основателите на партията. Той е човек, който ме потърси и иска да се ангажира с десните идеи, които имаме като политика и посока. При нас е и Георги Стефанов – издател на вестник „7“, който е демократ по душа, десен по убеждения и истински евроатлантик. И това е силата и начинът, по който той е бил привлечен от бъдещия политически проект „Републиканци за България“. Така че не трябва да казваме, че много идват – просто политиката в евроатлантически план трябва да бъде утвърждавана с реалните демократично мислещи български граждани и да можем да се обединяваме. Силата на един проект е „заедно сме по-силно, отколкото всеки един по отделно“. И за да можем да противодействаме на руското влияние, което се засилва с енергийните проекти, които прокара правителството на Бойко Борисов, Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова. Трябва да можем да кажем стоп и да говорим реално за решенията и за ползите за страната ни както за националната сигурност, така и за енергийната независимост. Защото за проект „Турски поток“ няма как да кажем, че ще възстановим разходите, които ще направим с държавното дружество „Булгартрансгаз“. Защото каквато и да бъде концесионната такса за сума над 2 млн. лв., няма как да я възстановим тази сума. А това е проект без разклонения, който не може да зарани някой от западащите региони – например област Видин.


Снимка: Юлиан Тодоров

70 дни продължават антиправителствените протести. Коя част от техните искания подкрепяте?

Подкрепям енергията, която имаше в младите и образованите, които искат промяна и оставка на част от ръководителите в държавата. Това е нещо, което според мен е задължително. То ще се случи и на редовни парламентарни избори, и на предсрочни избори. Защото това, което има като искане за оставка на премиера Борисов, ще доведе донякъде до успокоение и нормализиране на отношенията. Чисто институционално трябва да се работи много активно, за да можем да водим нормален политически диалог на база на това, което казват експертите за ползите за страната ни и запазването ни като регионален лидер. Смятам, че имахме такава възможност, но дали успяхме да се възползваме максимално – мога да кажа не. Затова се нуждаем от предсрочни парламентарни избори. Защото усещането за хората е, че ако има редовни избори, те няма да са честни при това, което наблюдаваме днес като процеси - промяна на изборното законодателство и консолидиране на статуквото. Много важно е да се отчете, че по Конституция президентът трябва да се придържа само и единствено към нормалното, прозрачно провеждане на изборите. И нищо, свързано с външно политическата посока на страната, не трябва да бъде взимано като решение. Защото все пак България е парламентарна република и парламентът има своята съществена роля при взимането на важните решение за страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама