„Републиканци за България“ представи учредителната си декларация

14:31, 22 сеп 20 / Политика 25 2007 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бъдещата партия „Републиканци за България“ представи учредителната си декларация, съобщи "24 часа". На събитие в НДК миналата неделя Цветан Цветанов представи и Инициативния комитет, а самото учредяване на партията ще бъде в края на тази седмица.

Публикуваме целия текст на декларацията без редакторска намеса:

„Живеем в глобализиран свят, в който всеки трябва да си дава сметка за проблемите на останалите и да се интересува от това как живеят другите. Само така ще можем да разчитаме да получим реципрочно внимание и към нашите проблеми. Глобализацията отваря нови възможности, но ни обрича и на нови общи заплахи. Трябва да бъдем готови да посрещнем подобаващо както новите възможности, така и новите заплахи. Последната година особено ярко илюстрира важността на подобна теза.

Твърдението, че Евроатлантическата ни ориентация няма алтернатива отдавна не е декларативна фраза за болшинството от българите. От влизането ни в ЕС и в НАТО досега положителните обществени оценки за членството ни се запазват като постоянно високи процентни дялове сред населението. Подкрепата на българите за европартньорството ни задължава да търсим повече възможности за взаимноизгодно сътрудничество и за прилагане на европейските ценности и стандарти у нас.

България се управлява без ясна визия за дългосрочно развитие. През всичките години на прехода визията за развитието на България беше подменена от визия за оцеляването на българите в кратък времеви отрязък. Имитацията на реформи е най-големият грях на повечето кабинети, управлявали през последните десетилетия. Страхът от реформи е откровено признание на политическото съсловие за некомпетентност да ги предложи, а също така и за неумение да въведе социалните механизми, които да минимизират остротата и тежестта на реформите.

Така модернизацията на политическия и обществения живот отчетливо се превръща в най-важната предпоставка за развитието ни като европейска държава в условията на глобална несигурност. Модерното управление задължава участниците в политическия процес да отговарят на определени критерии за професионална компетентност, морал и мениджърски умения. Вярваме, че компетентността и почтеността трябва да станат основополагащи в развитието на българската политика. Защото хората биха приели оттук нататък за ръководители единствено политици, които притежават морал, експертни качества и диалогичност. Никой няма интерес от истерично политическо противоборство, от корумпирани политици, от отчуждени избиратели, от враждебно настроена интелигенция и от маргинализирано население. Не са ни нужни и неработещи институции, комуникацията между които е силно нарушена, а публичният им образ дълги години остава обществено неприемлив.

Убедени сме, че за авторитет в политиката се работи усърдно, че той не се получава даром и не се полага на политиците „по право”. В развитите демокрации да си политик далеч не е априорно печеливш статус, но със сигурност е статус, обвързан с голяма отговорност пред обществото.

У нас все повече българи гледат на своето качество на живот като на фунукция от качеството на управление на страната. Ниските доходи са възприемани като резултат от: корупция във властта, лошо състояние на правораздаването, управленско нехайство и управленска некомпетентност. Хората не приемат да ги управлява някой, за когото допускат, че ползва обществените ресурси за лични облаги.

Ние, учредителите на Политическа партия „Републиканци за България”, вярваме в това, че:

- обществената справедливост трябва да е преди всичко резултат от върховенство на правото.

- обществената сигурност е в основата на благоприятната среда за развитие и напредък на обществото.

- обществената безопасност, общественият ред и сигурността са резултат от функционираща държавност и ефективна работа на демократични и силни институции.

- прозрачният и качествен публичен дебат по обществено важни теми е решаващ за необратимото демократично развитие на страната.

- благосъстоянието на обществото трябва да е резултат от целенасочено създавани възможности за свободна инициатива и предприемчивост на активните поколения в страната.

- социалната взаимопомощ трябва да стъпи на качествено нова концепция за солидарност, лишена от елементи на сиромахомилско и уравниловъчно мислене. Нужни са повече възможности за хората в социално неравностойна ситуация.

- пътят към доброто управление минава през преодоляване на дефектитите на свръхперсонализираната власт у нас през последните десетилетия, през изкореняване на корупционните практики, през разкъсване на властовите обвързаности, през налагане на ново поколение от модерни политици с висок морал, с висок образователен и професионален ценз.

- обществено неоправданите реформи са най-непростимото губене на обществено време и законодателен ресурс.

- българите заслужават не просто добри доходи, а доходи, съизмерими с европейските стандарти за заплащане на труда им. Стандартът на живот е въпрос на национална сигурност и е съществена част от самочувствието ни като нация в рамките на европейската общност.

Ние, учредителите на РБ, си поставяме за цел да бъдем добър пример за модерни политици в европейска България, които имат „човешко лице” и силен експертен потенциал. От това произтичат и следните наши по-конкретни цели:

- да водим дясно-центристка политика, която да е неразривно свързана с принципите на демократичност, предвидимост и толерантност.

- да бъдем последователни в отстояването на демократичните ценности, неотклонно да следим за съблюдаване на гражданските права и свободи.

- да работим за това върховенството на закона да не подлежи на съмнение.

- да допринесем за промяна на политическия модел у нас, който досега често се свързваше с корупционни договорки и задкулисни решения.

- да работим за институционалното укрепване и за ръст на доверието в държавните институции.

- да бъдем политически гарант, че няма да има връщане към отминали времена, към остарели политически идеологии и похвати.

- да повдигаме самочувствието на българите като покажем на света, че сме нация от будни, трудолюбиви, креативни и горди хора, които живеят в страна с многовековно културно и историческо наследство.

- да стимулираме трудолюбието на българина така, че успехът чрез труд постепенно да измести моделите на успеха „без труд”, основаващи се на връзки и съмнителни покровителства.

- да провеждаме политика на национална сигурност, която да гарантира енергийна независимост на България.

- да работим в постоянен контакт с хората, да познаваме проблемите от „първа ръка” и пряко да се отчитаме за свършеното от нас.

- да гарантираме необратимо и пълноценно евроатлантическо позициониране на страната ни на картата на Балканите и на Европа.

- да работим за една по-добра и по-сигурна Европа съзнавайки, че именно в европейското сътрудничество и взаимопомощ ще намерим пътя за реализация на националните си цели и интереси.

- да дадем път на нови лица и чрез нас нови поколения образовани българи да получат достъп до политическите трибуни в страната.

- да бъдем политически гарант, че у нас ще има добри условия за работа на изучилите се в чужбина български младежи.

- да работим за минимизиране на негативните ефекти от демографската криза, за да я има България още дълго след нас.

- да работим за промяна на негативния образ на бизнеса у нас. Противопоставянето на бедни на богати помага да се управлява чрез олигархични мрежи и зависимости. Бизнесът трябва да се развива на светло, да бъде подкрепян и стимулиран, за да работи в обществен интерес - за решаване на тежки социални проблеми.

Ние, учредителите на РБ декларираме, че ще работим за:

- управленски стил, при който проблемите на хората да са постоянно в обсега на вниманието на управляващите, а не само когато са достигнали критична острота.

- създаване на мобилизиращи национални каузи, които да благоприятстват общественото развитие.

- изграждане на партийни структури на РБ, които да са във висока степен достъпни, компетентни, отговорни и човечни.

- добро управление на страната, основано на широк междупартиен и граждански консенсус. Това е пътят да се преодолее обществената подозрителност към партийността и партийните политики.

- законодателство, което да отразява обществения интерес и да е плод на прозрачно законотворчество и качествен публичен дебат.

- удовлетворяване на растящата обществена потребност от социална справедливост.

- авторитетна съдебна власт, еманципирана от волята на управляващите, за да не се възприема повече правораздаването у нас като „бухалката на властта”.

- балансирана външна политика, която да отстоява с приоритет националния ни интерес и да допринася за съхраняване на българската национална идентичност.

- ефективни механизми за прозрачност и контрол на процедурите по кандидатстване и отчитане на средствата по европейски проекти.

- изготвяне на специфични управленски политики за населените места с изразително присъствие на ромско население.

- удобна, практична, модерна и привлекателна инфраструктура, която да е важна инвестиция в качеството на живот на хората.

- отсъствието на страхове за репресии по политически причини.

- възпитание на екологично съзнание, при което чистотата и нравствеността в човешките отношения, както и морала в политиката, да имат своите проекции и върху опазване на околната среда.

Обръщаме се към всеки, който споделя нашите цели – НЕКА РАБОТИМ ЗАЕДНО ЗА МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ В СИЛНА ЕВРОПА! Нека Родината ни е желаният дом от децата ни!

ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ И СЛЕД НАС!

Инициативният комитет за учредяване на ПП „Републиканци за България“ взе решение за откриване на подписка за набиране на членове-учредители, които да вземат участие в Учредително събрание, което ще бъде проведено на 27.09.2020 г. от 13:00 ч. в гр. София, Интер Експо Център.

Членове на Инициативния комитет:

Виктор Серафимов, Радостина Циркова и други“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама