"Демократична България" дава Цацаров и Борисов на прокуратурата

19:00, 22 сеп 20 / Политика 25 2210 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

"Демократична България" ще внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев срещу неговия предшественик – Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов. Повод за това е публикацията в германското списание „Шпигел“, според която двамата са нарушили закона и са предали на турските власти бизнесменът Абдуллах Бююк, за да угодят на ЕрдоганТова обяви съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов в ефира на bTV.

Германското правителство оттегли подкрепата си за Борисов, смята Атанас Атанасов

"Имахме заседание на национално ниво на нашата партия "Демократи за силна България" (ДСБ), на което обсъдихме въпроса за външната делегитимация на българското правителство. Утре ще внесем писмен сигнал в българската прокуратура, защото всички институции тук се ослушват. Данните в тази публикация сочат, че български представители на най-високите етажи на властта са се поставили в услуга на чужда държава", заяви той. 

Според Атанасов бившият главен прокурор и премиерът са извършили „престъпление против републиката“, защото са сътрудничели с Турция. По думите му, ако прокуратурата не започне сега разследване по случая, по-късно ще ѝ се наложи.

Той определи изнесените данни като „изключително тежък скандал“ и защото Цацаров „е много грамотен юрист“ си е дал сметка за какво става въпрос. Припомняме, че миналата седмица бившият главен прокурор и настоящ шеф на антикорупционната комисия отрече да е имал участие в процедурата и прехвърли отговорността по случая на МВР.

Съпредседателят на "Демократична България" коментира и ситуацията в страната на продължаващите повече от два месеца антиправителствени протести. Той посочи, че днешната заявка на вицепремиер Красимир Каракачанов да се оттегли в името на диалог между президент и премиер е знак, че страната ни наистина се намира в политическа криза.

"Ако досега е имало тежко политическо напрежение, но мнозинството е било монолитно и правителството е било сигурно, то след този ход, Каракачанов тръгва да се спасява сам, както се вижда“, смята Атанасов.

Според него Радев и Борисов могат да седнат на една маса, като за целта президентът трябва да свика Консултативен съвет по национална сигурност. "Имало е много по-тежки ситуации като тази през 96-97 г., но проявиха разум и едните, и другите, и се разбраха", посочи той.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Петър 06:57, 25 сеп 20

Атанасов и Христо Иванов имат една цел - да уредят достъп до държавни пари на олигарсите от кръга Капитал, всичко друго е пясък в очите на хората.

2 Мони 14:40, 27 сеп 20

Явно така им е заповядал олигарха Иво Прокопиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама