За първи път от 30 години: Увеличават заплатите на преподавателите в университетите от догодина

11:44, 23 сеп 20 25 2183 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В бюджета за 2021 г. ще бъдат осигурени 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Това е най-голямото увеличение на бюджета и на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

Допълнително възнаграждение за учителите, които работят дистанционно с ученици

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама