55% от българите приготвят зимнина. В столицата този процент е 33%, показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа". Проучването е направено в периода между 29 август и 5 септември чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18 години.
Колко ще ни струва зимнината тази година?
От зимнината, която приготвят, най-много са компотите – 48%, туршия – 46%, лютеница/кьопоолу/ айвар/лютика – 30%, кисело зеле – 28%. Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др.
53% посочват, че консумират домашни алкохолни напитки, а 46% – не консумират. 59% от консумиращите домашни напитки посочват, че консумират ракия. 29% домашно червено вино, а 11% бяло вино.
79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, спрямо 20%, които не консумират.
Най-често консумираните домашни продукти са туршия с 32%, компоти – 28% и зеленчукови консерви – 25%. Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.
В контекста на качеството на домашната храна, то 81% споделят, че консумират домашно приготвена храна, защото знаят какво съдържа. За близо две трети от българите консумацията на домашно приготвени продукти е свързана с факта, че излиза по-евтино. За 27% това не е определящ фактор.
76% консумират домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни. Най-младите в по-голям дял в сравнение с другите възрастови групи посочват, че не са съгласни.
Добави коментар