"Тренд": 33% от столичаните приготвят зимнина

12:32, 23 сеп 20 / Общество 25 1273 Шрифт:
Topnovini

55% от българите приготвят зимнина. В столицата този процент е 33%, показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа". Проучването е направено в периода между 29 август и 5 септември чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18 години. 

Колко ще ни струва зимнината тази година?

От зимнината, която приготвят, най-много са компотите – 48%, туршия – 46%, лютеница/кьопоолу/ айвар/лютика – 30%, кисело зеле – 28%. Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др.

53% посочват, че консумират домашни алкохолни напитки, а 46% – не консумират. 59% от консумиращите домашни напитки посочват, че консумират ракия. 29% домашно червено вино, а 11% бяло вино.

79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, спрямо 20%, които не консумират.

Най-често консумираните домашни продукти са туршия с 32%, компоти – 28% и зеленчукови консерви – 25%. Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.

В контекста на качеството на домашната храна, то 81% споделят, че консумират домашно приготвена храна, защото знаят какво съдържа. За близо две трети от българите консумацията на домашно приготвени продукти е свързана с факта, че излиза по-евтино. За 27% това не е определящ фактор.

76% консумират домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни. Най-младите в по-голям дял в сравнение с другите възрастови групи посочват, че не са съгласни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама