Сдружение "Огън и Море" е бенефициент по Оперативна програма „Добро управление“

14:14, 20 юли 20 25 746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Сдружение „Огън и море“ е бенефициент по Оперативна програма „Добро управление“, процедура: „ПОВИШАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКОТО УЧАСТИЕ В ПРОЦЕСИТЕ НА ФОРМУЛИРАНЕ, ИЗПЪЛНЕНИЕ И МОНИТОРИНГ НА ПОЛИТИКИ И ЗАКОНОДАТЕЛСТВО“.

Сдружението изпълнява проект с наименование: „Взаимодействие между структурите на гражданското общество и органите на местна власт при формиране, изпълнение и популяризиране на политики, насочени към повишаване на конкурентоспособността и предприемачеството в Община Царево“ и Договор № BG05SFOP001-2.009-0060-C02

Проектът е с дата на стартиране: 16.01.2019 г. и  Дата на приключване: 16.09.2020 г.

Обща стойност на бюджета в лева е: 89 982.06 лв., от които:

  • Финансиране от ЕС (ЕСФ) - 76 484.75 лв.
  • Национално финансиране 13 497.31 лв.

Основна цел на проекта е: Повишаване на гражданското участие и подобряване на взаимодействието между администрацията и гражданското общество в процесите на формулиране, изпълнение и популяризиране на месни политики насочени към повишаване на конкурентоспособността и предприемачеството в Община Царево.

В рамките на проекта се създадоха Доклад-Анализи, както следва:

  • По дейност 1: Анализ – оценка на изпълнението на Общински план за развитие на Община Царево 2014-2020 с акцент конкурентоспособност и предприемачество в Община Царево с отправени препоръки.

В рамките на дейността се разработи детайлна методология за събирането, проучването и анализирането на разнообразни източници на информация и документи.

  • Проведе се изследване, включващо: База данни; Конторни листа, Анкетно проучване сред представители на целевите групи (представители на бизнеса, централната и местната власт)-500 бр.; Интервюта сред представители на централната власт, местната власт и бизнеса – 15 бр.; Фокус групи – 3 бр. (по 1 с представители на местната влас; бизнеса; социално-икономически партньори и НПО всяка с 8 участника).
  •  Изготви се Анализ-оценка на резултатите от изпълнение на ОПР ОБ Царево 2014-2020 в частност конкурентоспособност и предприемачество с включени препоръки.
  • По Дейност 2 : „Анализ на прилаганите методи и модели за гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на Общински план за развитие на Община Царево 2014-2020 г. включващ препоръки“.

В рамките на дейността се разработи детайлна методология за събирането, проучването и анализирането на разнообразни източници на информация.

  • Проведе се изследване, включващо разнообразни източници на информация: база данни; контролни листа; интервюта сред представители на общинска администрация Царево-5 бр.;Интервюта сред представители на социалните партньори-5бр.; Интервюта сред представители на бизнеса от сектор Туризъм и Рибарство-5бр ;Фокус групи-3 бр. (1 фокус-група с представители на местната влас, 1 фокус-група с представители на бизнеса и 1 фокус-група с представители на гражданското общество). Във всяка фокус-група се включиха по 8 представители на 3-те описани групи.
  • Изготви се Анализи на прилаганите методи и модели за гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на Общински план за развитие на Община Царево 2014-2020 г. включващ препоръки – 1 бр.
  • По Дейност 3: Разработване на механизъм и инструментариум за обратна връзка и оценка от страна на гражданите при взаимоотношенията с административните структури за формулиране, изпълнение и мониторинг на общински политики

В рамките на дейността, стъпвайки на разработените по дейност 1 и дейност 2 „Доклад-Анализи“ се създаде инструмент „(Наръчник за гражданска активност)“ за гражданските организации и административните структури за ефективно участие на организираните граждани във формирането, изпълнението и мониторинга на местни политики.

На 15.07.2020 г. и 16.07.2020 г. в град Бургас се проведоха съвместна кръгла маса и конференция за представяне на продуктите по проекта и подписване на Меморандум за сътрудничество между администрации, НПО и заинтересовани страни.

Във връзка с изпълнение на дейност 5 по проекта, се проведе и широка информационна кампания, включваща:

  • Отпечатване и разпространение на брошура „Наръчника за активно гражданско участие“;
  • Отпечатване и разпространение на флаер за Информационната кампания;
  • Плаката на Информационната кампания;
  • Видео-материал за Информационната кампания

За повече информация относно проекта и разработените по него продукти може да намерите информация на „facebook“ страницата на бенефициента.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама