Здравният министър разреши на депутатите да заседават без маски

10:09, 24 сеп 20 25 3610 Шрифт:
Редактор:

Здравният министър Костадин Ангелов позволи на депутатите да са в пленарна зала без предпазни маски заради коронавируса. Това става ясно от писмен отговор на министъра до депутатите от левицата Росен Миланов и Георги Свиленски, които го питат дали сградата на Народното събрание е закрито обществено място, както и залата, и съответно дали за заседанията, които се провеждат от сряда до петък, важи заповедта му за носене на маски.

"Пленарната зала или там, където е ограничен достъпът на граждани в сградите на различните институции, не са обществени закрити места и затова може да не се носи маска", коментира пред "Сега" Георги Свиленски. По думите му здравният шеф разрешава депутатите да не използват предпазни маски на заседанията.

Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

Преместването на депутатите в новата зала "Света София" в бившия Партиен дом, което стана от началото на септември, бе именно заради коронавируса и възможността в нея те да не са близо един до друг.

Министърът обяснява и надълго заповедта от 31.08.2020 г., свързана с извънредната епидемична обстановка заради разпространението на коронавируса и къде трябва задължително да се носи предпазна маска.

"Всички лица, които се намират в закрити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.)", посочва Ангелов. 

По-късно стана ясно, че от Министерство на здравеопазването и Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) не е издавана нарочна заповед, която да освобождава специално депутатите от носене на маски в закрити помещения. Това потвърди директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Той припомни, че вече са били издавани издадени актове и наказателни постановления при неносене на маски в парламента.

"Когато се намираме в състояние на битка с невидим враг, тя се печели с единение, не с управляващи и опозиция. За мен е изключително странно, когато говорим за ограничителни мерки, за които трябва да сме единодушни, и то за носенето на маски на закрито, да се поставя под съмнение дали Народното събрание място е закрито обществено място или не е", каза от своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Продължавам да вярвам, че в левицата има здравомислещи лекари. Ако искаме да спечелим тази битка не трябва да се делим на управляващи и опозиция. Санкциите са нещо, което понякога работи, понякога не. На депутатите колкото и санкции да им налагаме, ако се делим на управляващи и опозиция, ефектът ще е същият", допълни здравният министър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама