Двама журналисти с опасност за живота след атака с мачете в Париж

22:05, 25 сеп 20 / Свят 25 3687 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Двама души са с опасност за живота след наладение с мачете в Париж според актуализираните данни на агенция "Ройтерс". По-рано бе съобщено за четирима ранени. Часове след атаката 18-годишният нападател е бил задържан. Мъжът е заловен край Площада на Бастилията и е направил пълни самопризнния.

По дрехите му е имало кръв. Разпитван е и втори заподозрян на 33 години. Задържани са още петима души. Ранените са журналисти към френската прес агенция Premières lignes. Предполага се, че нападението е предупреждение за сатиричното списание „Шарли Ебдо“ и затова около редакцията им е поставен кордон от полицаи.

Френската национална антитерористична прокуратура се зае със случая. Ще се разследва опит за убийство, свързано с тероризъм и с терористична организация.

Снимка: EPA

От Министерството на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали българи, а българското посолство в Париж е в контакт с местните власти и е готово да съдейства при необходимост.

Нападението е станало в североизточната част на Париж, на улица „Никола-Аплер“, където се намираше бившата редакция на френското сатирично списание. Свидетели казват, че след атаката мъжът е избягал в метрото.

Над района кръжи полицейски хеликоптер, има засилено полицейско присъствие, а гражданите са съветвани да избягват близките улици.Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че е променил програмата си и веднага се е отправил към министерството, съобщава агенция „Ройтерс“, цитирани от „Дневник“.


По-рано тази седмица "Шарли ебдо" и стотина други френски медии призоваха в отворено писмо французите да защитят медиите и свободата на словото, след като ислямистката терористична организация "Ал Кайда" заплаши изданието. Причината е карикатура на пророка Мохамед.

Снимка: EPA

Писмото бе публикувано в момент, в който във Франция тече делото срещу съучастници на нападателите срещу редакцията на "Шарли ебдо" през 2015 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама