Борисов опроверга спекулациите за връщане на КПП-тата

22:00, 25 сеп 20 / Политика 25 4363 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Премиерът Бойко Борисов опроверга спекулациите, че ще се правят КПП-та и затварянето на градовете, както и въвеждането на нови ограничения за хората. „В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“, акцентира той. Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България в момента са с много по-лоши показатели от нас, съобщиха от правителствената служба.

Здравният минисър проф. Костадин Ангелов също бе категоричен в ефира на БНТ, че не се готви ново затваряне. По думите му, ако ситуацията се влоши, мерките са ясни - носене на маски, ограничаване на събития на закрито, използване на дезиндектант, физическа дистанция. Министърът увери, че екипът на Министерство на здравеопазването има чисто професионални насоки, за да се премине през коронакризата с най-малко щети.

На среща с Националния оперативен щаб при премиера Борисов разпореди и да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите на актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.


Снимка: Правителствена служба

290 са новите случаи на COVID-19 у нас, починали са 6 души

На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта премиерът. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. „Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората“, категоричен бе българският министър-председател.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащ право на подкрепата.

Тестват 7 000 учители в София за антитела срещу COVID-19

Здравният министър проф. Костадин Ангелов подчерта, че България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред.

Здравният министър изтъкна, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, посочи министър Ангелов.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол, не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев докладва, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама