Цветан Цветанов: Не подкрепям Радев, а демократично мислещите граждани

10:51, 27 сеп 20 / Политика 25 1937 Шрифт:
Редактор:

Нашата цел е промяна на днешното статукво, промяна на днешния модел на управление и ясната визия за хоризонт, който трябва да има пред страната ни заедно с енергичните професионалисти, които има в бъдещия проект „Републиканци за България". Това заяви пред БНР бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, часове преди учредяването на новата формация.

„Не ни харесва това, което наблюдаваме като хаотичност, като политически решения, които не са обвързани с нито една управленска програма, която е била декларирана в началото на всеки един управленски мандат и най-важното е, че това, което трябва да има е хоризонтът, който трябва да виждат българските граждани, а не разделението, не омразата и не противопоставянето чисто институционално и чисто междуличностно на важните фактори в държавното управление“, посочи Цветанов.

По повод думите на председателя на НС Цвета Караянчева, че от един от най-големите критици на президента Цветанов се е превърнал в негов поддръжник бившият вътрешен министър заяви: В никакъв случай не бих казал, че подкрепям Румен Радев, а бих казал, че подкрепям демократично мислещите български граждани, които излизат спонтанно на протести вече над 80 дни. Това, което трябва да се знае, е, че политиката е форма и начин, в която трябва да търсиш правилните решения за държавата, а не да се задоволява само с личното его или с егото и функционирането на политическата партия, към която принадлежиш. Днес повече от всякога се нуждаем и от честни избори, които трябва да бъдат проведени. И това, което наблюдаваме през последните месеци, а и този страх от евентуален служебен кабинет, който по конституция има права само да проведе честни и прозрачни парламентарни избори, защото за всички е ясно, че каквито и решения да вземе един служебен кабинет, ако те не съответстват на пътя на държавата – ЕС, НАТО и евроатлантическото партньорство, всички знаем, че парламентът винаги може да направи съответните решения да бъдат променени, ако служебният кабинет е превишил правомощията си“.

По повод разговори за хипотетична коалиция с БСП лидерът на „Републиканци за България“ подчерта, че е важно да запазиш идентичността си: „Ние сме в център-дясно на политическия спектър и за нас ще бъде важно да има повече представители от този спектър“.

„По някои от важните теми като съдебна реформа, електронно управление, образование – много от нещата бихме ги препокрили с това, което имат „Демократична България“, но ако се наложи бихме разговаряли и с други политически формации, но на принципна основа с определени параметри“, коментира Цветан Цветанов.

Според него е нужен реален контрол върху главния прокурор от страна на парламента – не само формален, но с реални резултати.

За политическия си проект той отбеляза, че в него експертите ще бъдат водещи при формулирането и вземането на политически решения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама