Дъждобраните и гумените ботуши са опасни

19:45, 28 сеп 20 / Любопитно 25 3120 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Есента е сезонът на дъждовете, така че много хора прибягват до дъждобраните. Но не бива да правите това! Защо? Това обяснява дерматологът и терапевт Лариса Алексеева.

"В един мегаполис мисля, че е неподходящо да се носят дъждобрани и гумени ботуши, защото можете да носите чадър, има къде да се скриете, има транспорт. Дъждобраните са крайна мярка, подходяща за вили или поход за гъби. Такива дрехи са вредни, в тях е нарушено регулирането на топлината. Кръвното налягане може да се повиши, тъканите не пропускат въздух, могат да се развият кожни заболявания и невралгии, а ако се изложите на течение, можете бързо да хванете остра респираторна инфекция", каза Лариса Алексеева, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че краката се изпотяват в гумени ботуши, въздухът не циркулира и това е директен път към развитието на гъбични заболявания. В допълнение, тези ботуши, като правило, не топлят, така че е лесно да се простудим с тях.

Според лекаря е по-добре да подберете обикновени дрехи, които могат да ви предпазят от атмосферните влияния – по същия начин маратонките с плътна подметка ще се справят с локвите и няма да навредят на краката ви.

"При такова време винаги трябва да имате не дъждобран, а яке с подплатен полиестер или пух, което да бъде с качулка. То е тънко, но запазва добре топлината, човек не се поти", обясни Лариса Алексеева. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама