Най-популярното ястие през всяко десетилетие от 1900 г. до днес

19:30, 28 сеп 20 / Любопитно 25 2949 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Модата в храхите идва и си отива, като нищо не подчертава повече това от разглеждането на статите рецепти. Всяко десетилетие е белязано с някое ястие, което е било популярно по света. Foodpanda селектира, това което сме хапвали с голям апетит през тези години.

1900, Пилешки пудинг - Особено обичана в САЩ и Канада пикантната рецепта, наречена пилешки пудинг, беше популярна в началото на 20-ти век. Представете си текстурите на киш и торта, комбиниран с пилешки парчета, запечени в тесто.

1910, Ябълков пай- Рецептите за него започнаха да се появяват в готварските книги през 1910-те години и той беше популярен, защото се използваше много малко захар, мазнина и брашно.

1920, Печени картофи- Нарязаните картофи се наслояват и пекат със сметана, мляко и сирене и придружавани от нещо като печена шунка. Това е вкусно, бързо и лесно ястие, подходящо за обяд или непретенциозна вечеря.

1930, Яйчена супа- Въпреки че супата с капки от яйца е китайска рецепта, по време на Голямата депресия е популярна и в САЩ. Съдържа картофи и лук - основни съставки в повечето ястия през този период.

1940, Кюфтета- Тогава започва масовото смилане на месо, за да може да се съхранява по-дълго, както и да се приготвят по-разнообразни рецепти с кайма. Кюфтета са най-обичаното ястие за скара или пък печени и пържени.

Снимка: Pixabay

1950, Торта с ананас- Тортите с плод бяха известни, но версията с ананас придоби най-голяма слава през 50-те години. Конкурс за хавайски рецепти с ананас получи хиляди вариации за торта с ананас.

1960, Бургундско говеждо- Говеждо месо, приготвено в червено вино с моркови, гъби, лук, билки и панчета. Описва се като „едно от най-вкусните ястия от говеждо месо, приготвено от човека“. Друга причина да го обичате е, че може да бъде приготвено предварително, преди да пристигнат гостите на вечерята.

1970, Салата Уотъргейт- Едно ястие от тази ера, което по-скоро бихме забравили, е салатата Уотъргейт. Състои от консервиран ананас, мини блат, бита сметана, нарязани ядки и микс от пудинг Kraft с шам фъстък. Някои хора казват, че е кръстен на хотел Уотъргейт, докато други казват, че това е скандалът с Уотъргейт.

1980, Морковена торта- През 70-те години хората успяха да се убедят, че тортата от моркови е здравословен десерт, защото съдържа зеленчуци. Но всъщност това е сладко печене с настъргани моркови, стафиди, канела, олио и захар. На всичкото отгоре обикновено се покрива със сладолед.

 Снимка: Pixabay

1990, Трицветна салата с паста- Символът на 90- години, това е салата от паста със зелена (спанак), червена (домат) и жълта (нормална) спираловидна форма.

2000, Мъфини-Тези малки удоволствия бяха абсолютно навсякъде през това десетилетие. Твърди се, че модата е дошла след епизод на „Сексът и градът“. Определящите моменти бяха занаятчийските сладкарници за кексчета, появяващи се на всяка улица.

2010, Рамен- Откакто това японско ястие стана популярно, хората започнаха да се опитват да го приготвят у дома. Приготвен с бульон, подправки, юфка и топинги като свинско, варени яйца, маринован бамбук и сушени водорасли присъстваше в менюто на много ресторанти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама