Цветанов: „Републиканци за България“ ще е основният опонент на управляващите в смесените региони

16:45, 28 сеп 20 / Политика 25 2421 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„Оценката на Бойко Борисов е едно признание за реалната работа, която съм свършил през изминалия се период. Сега ще бъда много по-всеотдаен с новата енергия, която стартирахме „Републиканци за България“. Това заяви в интервю за БГНЕС лидерът на новия политически проект Цветан Цветанов.

Борисов: С Цветанов се разделихме след 20-годишен брак, желая му успех

Така той коментира думите на премиера и председател на ГЕРБ, който заяви, че Цветанов може да взема колкото си иска гласове.

 

Борисов никога не е бил толкова пряко ангажиран в партийните дела. Може би сега се сблъсква с реалността. Партийното строителство и работата с партийните организации е да можеш да чуеш всички проблеми и различните гледни точки. Най-важното е, че трябва да дадеш правилното решение, което да обедини хората във всяка една от структурите, които има в страната. Това, което съм правил през всичките тези години, е да градя екип и да се подготвяме за предизвикателствата, които са идвали при всеки един от изборите, които са провеждани“, каза Цветанов.

Той смята, че в сегашната политическа криза и конфронтация „единственият възможен вариант за по-честни избори и прозрачност на този процес е със служебен кабинет“.

Цветанов, който добре познава философията на ГЕРБ, подчерта, че за партията никога не е било на дневен ред кога ще се отиде на предсрочен или редовен вот, защото „винаги сме имали възможност да имаме нормалната комуникация и способност да се справим с всяко едно предизвикателство“.

Той припомни, че през 2013 г. и 2017 г. се проведоха предсрочни парламентарни избори. „През 2017 г. никой не смяташе, че трябва да има предсрочен вот. Ние пожелахме това да се случи. Служебният кабинет на президента Румен Радев тогава не беше никаква заплаха или притеснение както за ГЕРБ, така и за останалите политически формации. Изборите бяха признати от всички за честни и бяха проведени по възможно най-демократичния начин“, каза лидерът на „Републиканци за България“.

Днес виждаме притесненията на ГЕРБ да отидат на предсрочен вот, те излагат несъстоятелни тези. Единствените притеснения са тези на демократичната общност и на гражданите, живеещи и у нас, и в чужбина, за честността на вота.

Протестиращите искат справедливост, прозрачност и край на едноличното управление, което имаме днес.

„Това е може би най-голямата грешка, която самият Борисов допусна по време на третия си мандат. Последната една година всички се консолидираха около това да подкрепят без да дават мнението си за всяко едно еднолично решение, което се пуска и винаги има пълно съгласие. Това е обезличаването на всички тези, които можеха да бъдат някакъв възможен вариант за прагматична, разумна дискусия. В нея винаги се ражда истината. Когато няма дискусия, а има само монолог“, смята Цветанов.

Той посочи, че „Републиканци за България“ ще бъде основният опонент в смесените региони на ДПС и ГЕРБ, защото те като цяло са заедно в последните месни избори и това, което показаха като поведение и отношение към избирателите.

„Винаги съм залагал като основен национален приоритет да има свобода на право на избор. Хората трябва да имат възможност да гласуват по съвест. Винаги съм подкрепял да има алтернативи в смесените региони, защото това означава повече информираност на обществото. Подкрепата, която получих от смесените региони е много мотивираща, за да се захвана отново с политика и да създадем проекта „Републиканци за България“, заяви Цветанов.

Лидерът на новосъздадената партия подчерта, че ГЕРБ работи реално в подкрепа на ДПС на много места. Според него това, което се случва в тези райони е много притеснително.

„Мога да заявя, че и към момента ГЕРБ няма нито една спечелена община в Кърджалийска област. В община Саточва ГЕРБ не издигна кандидат, имаше кандидат само на ДПС. Това беше в услуга на тази концепция, която консолидира тези две партии. Това, което се случи в Разградско, в община Исперих, ГЕРБ подкрепиха кандидата на ДПС, а не независимия, който беше алтернатива на ДПС. През 2015 г. при подобна политическа конфигурация на балотажа, ГЕРБ подкрепи независимия кандидат и имаше своя представителност в местната власт“, каза Цветанов.

Според него ДПС изигра много умело своите карти, защото по този начин имаше възможността да избира, кого да подкрепя, но винаги отивайки към задоволяването на политическия интерес на една партия.

По отношение на проекта „Турски поток“ Цветан Цветанов отбеляза, че е трябвало да бъде обмислен по-добре преди неговото стартиране. Той припомни, че тази тръба, за която българската държава е теглила кредит, ще обслужва само руските интереси, защото по нея ще тече газ за трети страни. Това, че 90% от нейния капацитет е резервиран от руснаците също е нарушение на европейските правила. Българският интерес е нарушен и по причина, че няма български фирми, които да участват в строителството. Не е мислено и за газификацията на регионите, през които минава тръбопроводът. Един от тях е Видинският.

„Всеки говори за северозапада. Трябва да има възможност за икономика, инвестиции и по-евтини енергийни носители“, каза Цветанов.

Снимки: БГНЕС

Той обърна внимание и на факта, че изграждането на унгарската отсечка още не е започнало и ще завърши някъде към 2024-2025 г. Това означава, че ние няма да можем да вземем концесионните такси в началния етап от реализацията на този проект.

Цветанов е категоричен, че трябваше да се фокусираме повече и да имаме по-ясна позиция по интерконекторната връзка Гърция-България.

„Само преди 4 месеца Борисов заяви, че до есента на тази година интерконекторната връзка ще бъде изградена и ще бъде пусната. Сега четем мнението на експерти, че това няма да стане до края на тази календарна година. Надали ще може да се реализира и през другата. А за „Турски поток“ поехме ангажимент и го реализирахме в рамките на по-малко от две години. Това са разликите в реалната диверсификация. Това са разликите в отклоняването на геополитическата позиция и стратегия, която трябва да има страната ни“, заяви лидерът на „Републиканци за България“.

Цветанов подчерта, че във външнополитически план неговата политическа сила подкрепя идеята за Триморието и застава за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, защото това създава възможност за сигурност, бизнес и просперитет на нашия регион.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама