Армията ни може да придобие най-модерните израелски радари за отбрана

16:15, 29 сеп 20 25 3738 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Най-голямата отбранителна компания на Израел- IAI, ще участва в обществена поръчка на Министерството на отбраната на България за закупуване на нови 3D радари. За проекта за модернизация на армията ни се говори отдавна, но едва през тази година той бе задвижен сериозно заради опасността от пропуски в радарното поле и затруднената охрана на въздушното ни пространство.

Предвижда се да бъдат придобити пет радара за далечно откриване и два за близко. Нуждата от тях е свързана и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 г. Към момента обаче не е ясна финансовата рамка на проекта, но се очаква тя да бъде около 400 млн. лв. Предстои провеждането на търг, който по първоначална информация ще е в края на 2020 г. или началото на 2021 г.


Снимка: ТОПНОВИНИ

На специално събитие представители на компанията ELTA, част от IAI (Israel Aerospace Industries), представиха радарната система, с която ще участват в предстоящия търг. Системата представлява най-добрата технология, която съществува към момента на световния пазар. Тя обединява четири различни радара в едно, а цената ѝ е като на обикновения радар.

ELTA предлага на България най-ново поколение радари – т.нар. MS-MMR (Multi-Sensor Multi Mission Radar System). Предимството на системата е, че е еднакво ефективна както срещу малки дронове, така и срещу балистични ракети. Тя създава изключително точна въздушна картина чрез интегриране на различни видове сензори, като цялата система се контролира от една мрежа.


Снимка: iai.co.il

В MS-MMR радара се използват пасивни сензори за въздушно наблюдение, заради което той на практика е неоткриваем. Снабден е и с допълнителни радари, интегрирани отстрани, които дават много добра резолюция за много малките цели. Има и сензори за засичане на летящи обекти и електро оптична дневна интервална камера. Тази съвкупност от системи, интегрирана в едно, дава възможност на радара да засича и идентифицира абсолютно всичко, което към момента го има като заплаха във въздушното пространство.

Радарът е създаден така, че да може много лесно да бъде транспортиран от едно на друго място – това може да се случи буквално за минути.

Друг плюс на системата е т.нар. отворена архитектура – тя „говори“ с други технологии, може да кореспондира с ракетни системи, както и с различни военни самолети като самолетите F-16, които България вече закупи.


Снимка: iai.co.il

Радарът MS-MMR покрива изискванията на НАТО и вече се използва на три континента в повече от 10 държави, сред които САЩ, Канада и Чехия. Той е бил интегриран и в команден самолет в италианските военновъздушни сили. Използван е и на множество места по света с различни климати – от -40 градуса в зимна обстановка, до +55 градуса в пустинята. Първата операция на радара е военният конфликт в Израел през 2014 г. – тогава той е работил в продължение на 35 дни без нито минута почивка и не е имало нито един технически проблем със системата.

Радарът MS-MMR ще бъде представен на международното изложение за отбранителна техника и услуги „ХЕМУС 2020 - Отбрана, антитероризам и сигурност“ в Пловдив. То ще се проведе от 30 септември до 2 октомври.


Снимка: ТОПНОВИНИ / Алон Каплан - мениджър маркетинг и бизнес развитие на IAI / ELTA Systems

Ако ELTA спечели проекта на военното министерство, в създаването на технологията ще участват като партньори и български фирми – с някои от тях вече са подписани споразумения. Така част от средствата ще останат в България, като ще се създадат и много работни места у нас за дълъг период от време.

Цялата поддръжка на радарите ще остане за българската индустрия, като именно тя ще е в центъра на целия проект – производство, интеграция, тестова подготовка на системите и т.н. Компанията дава заявка, че може да изгради системата в срок от две години след финализиране на сделката.


Снимка: ТОПНОВИНИ / Моше Манор - старши експерт на IAI / ELTA Systems 

Коя е IAI?

IAI е най-голямата отбранителна компания в Израел. Основана е през 1953 г. и е държавна собственост. Занимава се с най-новата отбранителна технология във всички сегменти – космос, военновъздушни сили, военноморски сили, сухопътни соли и киберсигурност. Работи в повече от 90 държави, като 85% от производството ѝ е за износ. Тя е един от световните лидери в противовъздушната отбрана – радари, специализирани самолети за различни мисии, безпилотни самолети, наземни системи, дронове, киберсигурност и др. В компанията работят около 16 000 служители, като около 75% от тях са инженери и научни сътрудници. В момента IAI изпълнява поръчки за 13,5 млрд. долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама