Д-р Виктор Серафимов: В България има дефицит на силни медии

10:10, 30 сеп 20 / Политика 25 2373 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„Медийният сектор е изключително ограничен от нормативната база, която го регулира. Тази ситуация е неприемлива“. Това заяви пред БГНЕС Виктор Серафимов, доктор по международно право и специалист по медийно законодателство. Той е предложен за говорител на политическия проект на Цветан Цветанов „Републиканци за България“.

„Законът за радиото и телевизията е изключително хубав и добре написан, но той е на 22 години. В него има много елементи, които са остарели и неактуални. Има също така елементи, които са напълно мъртво родени“, каза експертът.

Серафимов илюстрира това с примери от обществените медии. „Да вземем, например, БНТ и БНР. Моделът на тяхното финансиране е много детайлно разписан от закона, но той е изцяло мъртво роден и никога не се е прилагал“, каза той и добави: „че това води до едни слаби, финансово задлъжнели обществени медии“.

Виктор Серафимов е категоричен, че една силна демокрация и силно развито гражданско общество трябва да стъпва на силни медии: „Това е дефицит, който трябва да се оправи“.

Той е бил част от редица работни и експертни групи, които са се занимавали с медийно право. Серафимов отбеляза със съжаление, че нито една от тях не е постигнала успех. „Нито един от проектите така и не мина през Народното събрание. Това само по себе си е показателен факт и говори, че не се работи в тази сфера, а тя става все по-чувствителна“, коментира Серафимов. „Самият факт, че сме на 110 място по свобода на словото за поредна година е показателен за ситуацията с медийната свобода в България“, каза още той.

Освен с медии, Серафимов е свързан и с работата на Евро-aтлантическия център за сигурност на Цветан Цветанов.

„Имах много разговори с него по отношение на каузи и разбирания, какви трябва да са политиките по основните въпроси и ресори. Г-н Цветанов ме убеди, че един политически проект с негово участие ще се бори за своите каузи. Така реших да се включа в неговия проект „Републиканци за България“, сподели Серафимов, който е специализирал в Кеймбридж.

Заради своите трайни интереси в областта на медиите, той ще бъде предложен за говорител на „Републиканци за България“: „Г-н Цветанов говори с мен и сподели, че иска да ме предложи на  Изпълнителния съвет, който да ме избере “.

Снимка: Юлиан Тодоров

Според Серафимов добрият говорител на една партия трябва да има много широк набор от качества, сред тях той поставя на първо място диалогичност и експертиза.

„Говорителят ще бъде активно включен в дейността на политическия проект „Републиканци за България“. Това е моето разбиране за тази изключително отговорна длъжност“, каза той. 

За него особена важност има именно диалогичността. Виктор Серафимов е категорично против практиката, която в последно време се налага политиците да бъдат крити от PR и говорителите и по този начин да се затруднява работата на медиите, а от тук и на гражданите да получават навременна и актуална информация за процесите в страната.

„Политическите партии са крити. Това води до политически протести, които са граждански и продължават вече почти 80 дни. Протестите нямат социални искания. Те имат искания за качествена промяна в обществено-политическия живот в страната. Искат прозрачност и диалогичност, които са напълно нормални неща за една европейска държава през XXI век, която е член на евроатлантическата общност“, заяви Серафимов. 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 nimportequi 15:18, 09 окт 20

Много добро момче но жалко че е гей.

2 инж.ХрАн.Сбиркова Канавос 17:32, 08 юли 21

Г-н СЕРАФИМОВ ДУМИТЕ ВИ СА ПЪЛНА ПАРОДИЯ, КАКТО ПАРОДИЯ Е ОБЛИКА НА ЦВЕТАНОВ!!
ДОСТА СТЕ ОГРАНИЧЕНИ ЗА ПРАВИСТ!!
ДА НЕ КАЖА СЛАБО КОМПЕТЕНТНИ!!
Е КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ОСТАВА ДА СИ ПОЖЕЛАЕМ ДА НЕ ГЛАСУВАТ ХОРАТА ЗА ФУРНАЖИЙСКОТА ВИ ПАРТИЯ!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама