Конституционният съд бетонира национализацията на лотариите

16:56, 29 сеп 20 25 1703 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Одържавяването на лотариите, извършено в началото на годината, остава в сила. Това става ясно, след като днес Конституционният съд отклони като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет за отмяна на поправките в Закона за хазарта, с които лотарийните игри на практика станаха монопол на държавата.

Краят на частната лотария дойде, ами сега?

Припомняме, че през февруари лицензите на действащите лотарии бяха отнети и правото за в бъдеще да се оганизират такива бе предоставено на държавния спортен тотализатор. Промяната засегна и компанията на обвиняемия за 19 престъпления бизнесмен Васил Божков.

Адвокатурата оспори новите разпоредби от Закона за хазарта, тъй като смята, че в тази област не може да има държавен монопол, както и че има противоречие с правото на свободна стопанска инициатива и нарушение на гарантираното от конституцията право на собственост. 

Висшият адвокатски съвет има правото да сезира КС, когато установи "противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите".

Конституционните съдии обаче единодушно са отхвърлили като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет, тъй като според тях атакуваните текстове касаят лицензионни режими за търговска дейност и не засягат права и свободи на гражданите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама