Как БСП „претопли манджата“ за купуването на нови изтребители

15:37, 30 сеп 20 / Политика 25 3166 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Изтребителите F-16 пак бунят духовете на родната политическа сцена. Този път обаче се оказва, че в желанието си да „захапе“ управляващите, БСП май „претопли манджата“.

Осланяйки се на късата памет на медиите и обществото, днес от левицата поискаха премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да бъдат изслушани в пленарна зала за купуването на нови 8 изтребителя. Това се случва ден, след като от кабинета съобщиха, че са изпратени писма-заявки до САЩ, които да проучат възможностите за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, нови три-координатни радари и друго високотехнологично оборудване.

Премиерът Борисов се срещна с производителите на самолетите F-16

Този въпрос трябва да бъде дискутиран в българския парламент, обратното е унижение на основите на държавността“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. От партията заподозряха дори, че Борисов тегли 5 млрд. лева заем за новите F-16.

Оказва се обаче, че Корнелия Нинова няма как да не е запозната с плановете на правителството за покупката на още 8 машини, тъй като проектът за инвестиционен разход беше одобрен и от парламента.

От своя страна, Каракачанов посъветва депутатите от левицата да си го проверят в деловодството, ако са го забравили. „Там много ясно е казано, че държавата в момента сключва договор за 8 самолета, следващите 8 са за друг договор. И тези договори не стават с размяна на писма, а стават с процедура, която минава през Министерски съвет, през парламент, ако се гласуват средствата и т.н. Така че не виждам цялата тая шумотевица защо беше вдигната“, посочи Каракачанов.

Какъв точно е случаят с F-16?

България закупи първите 8 изтребителя за около 2.1 млрд. лева, които бяха платени авансово, тъй като страната ни не беше сключвала подобни сделки със САЩ и нямаше изискваната кредитна история. Следващите машини обаче ще може да се закупят на изплащане, което ще е сериозно облекчение за следващите управляващи.

Предварителните очаквания, потвърдени и от компанията производител „Локхийд Мартин“, са, че новата поръчка ще излезе по-евтино, тъй като част от оборудването, обучението и други съпътстващи дейности вече ще бъдат покрити.

Вече платените изтребители предстои да дойдат до края на 2024 г., като дотогава ВВС трябва да са подготвили базата „Граф Игнатиево“ за експлоатацията им. Преустройството на базата ще струва около 300 млн. лв., които са отделно от договора с американците. Подобна допълнителна инвестиция няма да се наложи при следващия договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама