Борисов е разпитан за къщата в Барселона

16:16, 02 окт 20 / Политика 25 3997 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Премиерът Бойко Борисов е разпитан във връзка със разследването на схема за пране на пари в Барселона, добило популярност като „Барселонагейт“. Това става ясно от отговорите на Прокуратурата на въпросите на евродепутатите от групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Припомняме, че евродепутатите изпратиха въпроси към премиера и главния прокурор, след като двамата пропуснаха изслушване в групата.

Евродепутатите питат Борисов и Гешев за Барселона и чекмеджето в Бояна

Държавното обвинение обяснява, че Специализираната прокуратура е започнала преписка по сигнал на сдружение „БОЕЦ“ във връзка с публикация на испанското издание „Ел Периодико“, в което се говори за връзка между премиера Бойко Борисов и бившата манекенка Борислава Йовчева, и се споменават имоти и фирми в Барселона.

Прокуратура посочва, че наблюдаващият прокурор е извършил множество действия с цел проверка на изложените в сигнала факти и обстоятелства„снети са обяснения от посочените в сигнала лица (включително министър-председателя Бойко Борисов), възложени са данъчни ревизии и проверки на Национална агенция за приходите на физически и юридически лица“.

От там уточняват, че проверката по случая не е приключила, като се изчакат резултатите от възложените ревизии. Прокуратурата очаква информация по случая и от испанските власти, които до този момент не са представили детайли по разследването.

Снимките и записите на Борисов

Прокуратурата отговаря доста лаконично на въпроса докъде е стигнала проверката на снимките и записите, за които се твърди, че са с участието на премиера. От държавното обвинение посочват, че все още се очакват резултатите от възложените технически експертизи.

Разпространение от прокуратурата доказателства

Превърналото се в обичайна практика огласяване на доказателства по текущи разследвания е обяснено пред евродепутатите като изпълнение на ангажимента за прозрачност и предоставяне на информация по дела от публичен интерес.

Минутки за слава

Най-голямо внимание прокуратурата отделя на въпросите, свързани с борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, като използва случая да се похвали с безпрецедентната си активност от 1989 г. насам.

Държавното обвинение отчита като успех разследванията срещу действащия към онзи момент министър Нено Димов и заместника му Красимир Живков, както и образуваните дела срещу голям брой висши държавни служители - депутати, кметове на общини и областни управители. Като голямо постижение се представя повдигането на обвинения на част от най-богатите българи - Васил Божков, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков и Цветан Василев, и запорирането на имущества за над 3 млрд. лв.

В същото време прокуратурата се оплаква от сериозен медиен и политически натиск от всички страни, което според държавното обвинение се дължи на активната и успешната ѝ работа. Според прокуратурата този натиск, както и несъвършенства в закона могат да блокират възходящата тенденция в работата ѝ, и да поставят в реална опасност спазването на принципа на правовата държава.

За пореден път се отхвърля тезата, че главният прокурор е недосегаем, като се цитира решението на Конституционния съд, че всеки обвинител може да започне разследване срещу него, а в допълнение се посочва, че от 1989 г. насам няма случай, в който той директно да е отменил или изменил акт на по-долустоящ нему прокурор.

Гешев си изми ръцете с пресцентъра

Евродепутатите питат главния прокурор дали ще коригира невярната информация, че изслушването в групата е било по негова инициатива. В отговор от държавното обвинение поднасят „своите най-искрени извинения, тъй като най-вероятно става въпрос за възникнало недоразумение“. От прокуратурата посочват, че Гешев няма отношение към въпросното прессъобщение, а в случая става въпрос за неправилна интерпретация от страна на служителите в пресцентъра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама