Образователният министър: Правим зелен и червен сценарий за обучение

10:22, 03 окт 20 / Политика 25 2574 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Министерство на образованието разработва прагови стойности за заболеваемостта от коранавирус в училищата във всяка област, при надвишаването на които ще се минава към дистанционно обучение. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ.

Ще се разработят и два сценария - зелен, при който всички деца учат присъствено и червен - с дистанционно образование. "В някои страни има и оранжев, тоест смесено обучение, ние няма да правим такъв", допълни министърът.

Министър Вълчев: Край с грипните ваканции

По думите му е много вероятно през януари и февруари да има по-значително затваряне на училища и детски градини. "Пак не говорим за цялата система, както беше пролетта, а в отделни общини, области, при достиган ена праговите стойности за грипните вируси, знаете, че децата много повече боледуват от грипни вируси, обратно на коронавируса, където при тях процентът е много по-нисък", каза министърът на образованието.

Вълчев подчерта, че системата има готовност всяка една паралелка да превключва на обучение в електронна среда, както и цели училища, "т.е. няма да има загуба на време, много по-ефективно дори от гледна точка на усилия и време ще бъде обучението през тази година".

Министърът на образованието каза, че целта е максимум присъствено обучение и учениците са възприели това и се радват, че са на училище.

Той обобщи, че от началото на учебната година до момента има 100 заразени деца и учители с коронавирус, което е много нисък показател. "Нямаме свръхвисок процент заразени. 5 на 1000 са карантинирани паралелки. Ако се запазят тези стойности, под половин процент от всички паралелки ще са под карантина", поясни Вълчев.

Министърът каза още, че следващата седмица ще се обсъжда евентуалното повишаване на броя на разрешените извинени отсъствия по семейни причини, каквито искания се появиха покрай пандемията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама