Представях си, че в 21 век ще летим в космоса, а ние една улица не можем да асфалтираме

15:43, 03 окт 20 / Култура 25 3428 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Като малка си представях, че в 21 век вече ще има машина на времето, ще летим в космоса, Боже Господи, ние една улица не може да асфалтираме. Това заяви актрисата и певица Милица Гладнишка, която е един от творците, подписали се в отвореното писмо на културните дейци за оставка на властта.

Нашата гилдия – на артистите и творците, на художници, актьори, режисьори, драматурзи, певци, музиканти… винаги е била тежко пренебрегвана – от много, много години от държавата и управляващите. Това писмо не е първото, направено от представители на творческата гилдия“, заяви Гладнишка и съобщи, че в момента още много хора искат да добавят имената си към него и то се обновява всеки ден.

Тя и отговори на критиките защо 86 дни известните българи не са заели по-ясна позиция по повод антиправителствените протести: „Тъй като сме хора на духа и сме миролюбиви, трудно се впускаме в протест, иначе още от първия ден сме на протестите – там сме“.

Още 100 интелектуалци, творци, журналисти подкрепиха протестите

Според Гладнишка най-фрапиращото е, че в момента ни управляват хора, които доста често показват неграмотност в изказа си, незнание на сферата, която управляват и пренебрежение към изкуството, да не говорим към възрастните хора и към децата. „Много, много грешки се натрупаха в това управление и те се виждат с просто око – дори при ремонтите на улици, по магистралите“, заяви още Милица Гладнишка.

Ние сме от поколението „направи си сам” и ако нас ни пуснат да слагаме павета и бордюри, ще си свършим много по-добре работата, отколкото тези фирми, на които са гласували доверие“, подчерта тя.

Гладнишка е на мнение, че с времето у нашите политици се е изградило дебелокожие. „Те дори не държат на репутацията си – излизат компромати и то сериозни, но те са на принципа „всяко чудо за три дни”, „няма лоша реклама”. Това са страшни неща за морала на един политик, защото ако искаш да управляваш, първо дръж на качественото си управление, докато тук виждаме безхаберие, наглост и хвърляне на обидни думи върху хора, които искат да намерят диалог“, заяви тя и даде за пример думите на бившия вицепремиер, сега депутат и зам.-председател на парламента Валери Симеонов към майките на деца с увреждания.

Не мога да разбера каква е тази страст за власт на всяка цена. Защото за мен не е важно какъв цвят си – има свестни хора и в ГЕРБ, и в БСП, и в ДПС, ако щеш, но техният глас е задушен. Мен ме интересува да се промени моделът на управление, да се работи качествено“, подчерта Гладнишка. „Не е лесно да си политик, трябва да отдадеш живота си на това призвание и не знам защо с бизнеса си се отнасят сериозно, но с държавните дела не“, коментира тя.

Аз съм съгласна да подадат оставка, да се върнат, но да работят както трябва. Дори самият Бойко Борисов – но стига да работи в името на ресурсите на тази страна, на народа, но уви, нещата са доста разбити и се правят половинчато“, каза още актрисата. Според Гладнишка гласът на хората в администрацията, в институциите, например, не се чува. „Те не могат да кажат критика, те чакат да им се каже „отгоре” какво да правят, защото знаят, че гласът им е глас в пустиня. Познавам хора, които казват: „нищо не може да направим”, обясни тя.

Според нея България не е бедна страна. „А се оказва, че сме най-бедните в евросъюза. Пари има, но се разпиляват, харчат се излишно, надуват се цени. Не може така“, убедена е певицата.

„Какво ще се случи, ако наистина дойде една страхотна криза? Загинали сме. Никоя от институциите не може да работи добре – всичко е затънало в бумащина и свои хора“, категорична е Гладнишка. Тя посочи, че ситуацията няма да се промени с магическа пръчка, но политиците трябва да знаят, че от тук нататък всеки път когато бъркат или се самозабравят, гражданското общество ще им напомня правилната посока, ще им казва исканията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама