Откриха още един начин за заразяване с коронавирус

19:55, 03 окт 20 25 4772 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Някои нови пациенти с коронавирус, макар и много малко, проявяват симптоми в очите си, каза турски оптометрист, цитиран от БГНЕС.

В разговор с Анадолската агенция Тунчай Сезгин каза, че такива симптоми се съобщават при поне 1-2% от пациентите с COVID-19, което показва, че очите също са важен път за предаване на вируса.

Има заразени с коронавирус сред протестиращите

Отбелязвайки, че при такива пациенти са идентифицирани зачервени очи, състояние, известно като конюнктивит, Сезгин препоръчва хората с професии, включващи чест и близък контакт с други хора, да използват защитни очила, които, макар и неспособни да предотвратят инфекцията, биха могли поне да намалят излагането на вируса.

"Препоръчват се защитни очила, за да се предотврати инфектирането през очите ни", добави той. Сезгин каза също, че смяната на контактните лещи всеки ден, а не ежемесечно, е друг начин за намаляване на риска от инфекция през очите.

Предупреждавайки, че страдащите от COVID-19 могат да заразят другите чрез говорене, кихане или кашляне, Сезгин каза, че вирусът може да се предаде, ако заразени капчици достигнат конюнктивата на друг човек - мембраната, покриваща вътрешността на клепачите и бялата част на очите.

240 новозаразени с COVID-19 у нас

Въпреки необичайността на връзката на заболяването с коронавируса, той призова онези, при които се наблюдава внезапно зачервяване, сълзене или парене в очите, да посетят оптометрист.

COVID-19 отне над 1 милион човешки живота в 188 страни и региони, откакто беше открит за първи път в Ухан, Китай през декември. В момента най-силно засегнати са САЩ, Индия и Бразилия. Над 34,6 милиона случая са регистрирани в световен мащаб, като възстановяванията надхвърлят 24 милиона, според данни, събрани от американския университет "Джонс Хопкинс".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама