Няма съмнение, че „Републиканци за България“ ще е представена в българския парламент

09:24, 04 окт 20 / Политика 25 3113 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нямаме никакво съмнение, че „Републиканци за България“ ще бъде представена в българския парламент. Въпросът е колко ще бъде групата, с която ще представляваме нашите избиратели. Много е важно да се очертае един много сериозен реален хоризонт за страната ни. Това ще бъде политическата риторика, която ще изповядваме през следващите няколко седмици и месеци.

Това каза Цветан Цветанов - председател на „Републиканци за България“, в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ в ефира на БНТ.

Цветанов е убеден, че ще получат доста над 4% и ще имат достатъчно, за да бъдат незаобиколим фактор в политическия период на следващия парламент и ще са гарант за евроатлантическата ориентация и даване на тази посока на страната.

„Стремим се за резултат над 400 000-450 000 гласа на база на това, което имаме като подготовка и структурите, които са на ПП „Републиканци за България“, подчерта Цветанов.

За него по-важно е, че нивото на хората, които влизат във формацията, дава по-добрата професионална отговорност за експертни решения на дадени политически въпроси.

Горан Благоев: „Републиканци за България“ ще работи за обединяване на хората с десни убеждения

„Дори вчерашното интервю, което даде Христо Казанджиев, очертава много ясно профила на всички, които са допуснати в сегашния управленски мандат за енергийните проекти. Това, което се случва с „Турски поток“, с АЕЦ „Белене“, и е било и различното през всички тези години, когато съм бил и реален действащ политик с взимането на дадени политически решения“, заяви лидерът на новосформиралата се партия.

Попитан на кого се опитва правителството да угоди спрямо енергийните проекти, Цветанов заяви, че: „Страната ни е в международна изолация и това за всички ни е ясно. Самият факт, че Майк Помпео в рамките на няколко месеца направи няколко обиколки в Югоизточна Европа показа много ясен знак, че той не посети страната ни, а Гърция посети два пъти. Това, което се очертава в геополитически план, е, че Гърция ще играе ключова роля в геостратегическия път, който трябва да има регионът, в който се намираме, много силно подкрепен и от Румъния“.

Цветанов: „Републиканци за България“ ще е основният опонент на управляващите в смесените региони

Цветан Цветанов отново подчерта, че „Турски поток“ никъде не фигурира като „Балкански поток“ и обслужва единствено руски интереси.

"Политиците в България днес се фокусираха само и единствено върху това дали ще разделим протеста, дали протестът ще стихне, дали ще дадем по 50 лв., докато сме в управление на българските пенсионери. Това не е решение и не е хоризонт“, категоричен е политикът. „Никой не говори за важните неща, които са водещи в Европейския съюз: това са съдебната система, прозрачността, която трябва да има, Зелената сделка, защото България ще бъде пряко засегната ако ние не се подготвим с дългосрочна стратегия“, подчерта той.

Според Цветанов Борисов и приближените му много умело са разделили протеста на две.

По думите му зарядът на протестиращите показва, че това са хора, които ще бъдат активни гласоподаватели и изтъкна,че за него е по-важно е дали ще може да се мобилизират повече гласоподаватели, които да упражнят конституционното си право на глас.

„Ако имаме една висока избирателна активност – всичко това, за което говорихме за предпоставка и опорочаване на изборния процес може да бъде неутрализирано или няма да бъде толкова съществено за крайния резултат“.

„В „Републиканци за България“ ежедневно ще говорим с хората за важността да отидат да гласуват и ще даваме политически решения на базата на експертизата на хората, които са част от нашия проект“, заяви председателят на партията.

„Трябва да се върнем в една нормалност след провеждането на предсрочни или редовни избори, защото тази конфронтация не ни очертава като важен партньор във външнополитически план и ние оставаме като някаква малка държава, в която вътрешнотопротивоборство  води за вътрешната удовлетвореност на определени хора, за да задоволят определени икономически интереси“, подчерта Цветанов.

Въпросът е да имаме уважение към различното мнение и да може да направим информиран избор. 

„Докато бях в българския парламент смятам, че съм показал, че бях изградил диалог с всички парламентарни групи“, припомни той.

„Републиканци за България“ ще работи за нормалност, хоризонт и перспективата, която трябва да има държавата.

Цветанов каза, че подкрепя президентската институция, а не президента Радев и подчерта, че докато е бил част от управляващата партия е бил на противоположно мнение за Ф-16.

Цветанов каза, че е градивен и позитивен човек и подчерта, че не е предал ГЕРБ, а е решил да излезе и да върви по неговия си път с тези евроатлантици, които искат да продължат тази посока на страната ни.

 „Да бъдем част от силна и обединена Европа и да имаме силното трансатлантическо партньорство“, призова председателят на „Републиканци за България“.

Какво остави Цветанов на Борисов?

Цветанов подчерта, че всички решения се взимат еднолично от страна на премиера. „Борисов направи партията заложник на неговото оцеляване. ПП ГЕРБ ще понесе голям негатив, защото в следващияте избори ще имат под 500 000 гласа.

„Няма да има политическа формация, която в тази конфронтация и загуба на електурална подкрепа да получи 1 000 000 гласа.  Ще има едно многообразие в следващия парламент, въпросът е дали всеки ще загърби егото си, за да вървим заедно напред обединени в усилията си за държавата и политическите решения, които трябва да се взимат“, е на мнение Цветан Цветанов.

„Ние в „Републиканци за България“ няма да правим отстъпка от принципната си позиция за Европа и стратегическо партньорство със Съединените щати“, добави лидерът на партията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама