От НОЩ заговориха за нова забрана за посещаване на заведения

17:04, 07 окт 20 25 5085 Шрифт:
Редактор:

Ако новорегистрираните случаи на коронавирус в България продължават да нарастват на седмична база, то в страната може да бъдат забранени посещенията в заведения. Това заяви в интервю за "Дневник" доцент Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса.

Днес  Единния информационен портал за коронавируса в България отчете нов рекорд от 436 доказани новозаразени за денонощие.

Доцент Кунчев отново защити тезата, че в България не може да има единен критерий, от който да зависи затягането на мерките, както на национално ниво, така и в отделни региони. Причината е, че "едновременно се следят 23 показателя", част от които са и състоянието на заразените, дали случаите са концентрирани на отделни огнища или са разпръснати.

Личните лекари ще издават направление за PCR тест

Все пак главният държавен здравен инспектор отбеляза, че Европейският център за контрол на заболяванията, към който и България подава данни, разделя страните в Европейския съюз на четири групи: до 20 COVID случая на 100 хил. души население за период от 14 дни (в жълт цвят), от 20 до 60 COVID случая на 100 хил. души население за период от 14 дни (светъл оранжев цвят), от 60 до 120 COVID случая на 100 хил. души население за период от 14 дни (тъмен оранжев цвят), над 120 COVID случая на 100 хил. души население за период от 14 дни (червен цвят).

Снимка: БГНЕС

Досегашното развитие на епидемията от коронавирус показа, че решенията за въвеждането и отмяната на ограничения понякога се различават в рамките на до два дни и дори броени часове. Пример за това именно са ограниченията за посещаване на нощните заведения. Друг пример е допускането на публика на стадионите.

В този контекст доц. Ангел Кунчев изрази мнение, че политическите решения пречат на контрола над епидемията: "Ако зависеше от нас само по медицински показания някои работи може би биха били различни, но това не е причина да кажа, че не трябва да е така. Естествено, че хората, които се занимават с политика са длъжни да отчитат всичко останало - и социална система, и бюджет, и разходи, и икономика". Главният държавен здравен инспектор заключи, че е "важно да намалим риска без да пречим на живота на хората".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама