Малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино

16:35, 07 окт 20 25 1815 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (на малките бензиностанции) отчита, че големите бензиностанции продължават да поддържат високи цени на горивата. Стойността на петрола на световните пазари се задържа стабилна и няма големи аномалии.

Поевтиняването през последните два месеца все още не е отразено у нас от големите вериги“, заяви Симо Симов, зам.-председател на организацията. За сравнение малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино, което е с над 0,20 лв. за литър.

Според Симов големите вериги все още не са реагирали и поддържат по-високи стойности. В данъчните складове също няма промяна в цените и там не са повишавани. „Ситуацията показва, че промените в Закона за горивата действат и създават добра конкуренция между играчите. Поправките в него показват, че малките бензиностанции оцеляха, създават по-голяма конкуренция и се запази пазарният механизъм в сектора“, коментира Симо Симов, цитиран от асоциацията.

До Нова година не се очаква поскъпване на горивата. Пазарът ще остане стабилен, което е добре за икономиката и селското стопанство“, подчерта той. Причината е, че световното търсене е много слабо, защото в периода април-май големите консуматори се запасиха с огромни количества петрол. „Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и държавите са запасени“, обясни Симов.

Същевременно консумацията на горива в световен мащаб не се покачва. Най-големите потребители са транспортът и туризмът, които са най-засегнати от кризата и работят изключително ограничено.

Изтеглиха близо 40 000 литра некачествено дизелово гориво от пазара

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама