И новият председател на ЦИК няма отговори за машинното гласуване

10:40, 09 окт 20 / Политика 25 3521 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Народното събрание избра Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия, съобщи БГНЕС. Той бе единственият кандидат за поста и получи подкрепата на 119 народни представители от  ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и 4 независими. След остро недоволство от липсата на яснота как ще работи ЦИК за предстоящите избори БСП гласуваха против, а ДПС не участваха в гласуването.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поискаха от Андреев конкретни отговори на няколко въпроса. „Има ли нужда от още промени в Изборния кодекс? Колко точно машини ще вземе ЦИК? Те ще се наемат или купуват? Колко ще струва това на бюджета?“. От парламентарната трибуна тя подчерта, че изборът на председател не е просто едно кадрово решение, а цялостен процес, необходим за прозрачни и честни избори.

"Остава малко време до изборите, което е скъпо, и, ако вие не сте готови да стартирате веднага този процес, то обричате честността на изборите", заяви Нинова, цитирана от БНР.

Отговорът на Андреев обаче се оказа лаконичен. "Не бих могъл да дам аз отговор, защото те са решение на колективния орган, а именно на ЦИК. Това, което ЦИК ще направи, е да приложи закона такъв, какъвто е приет от законодателя".

Парламентът отхвърли ветото: На изборите ще гласуваме и с машини, и с бюлетини

Отговорът не удовлетвори нито левицата, нито ДПС, а последните промениха позицията си в движение. Първоначално Мустафа Карадайъ обяви подкрепа за Андреев, тъй като алтернатива да няма избран председател ще доведе до хаос в този важен държавен орган. След отговорите на Андреев обаче ДПС обяви, че няма да участва в гласуването, защото стоварването на отговорността на друг е присъщо на случайно попадналите във властта.

Припомняме, че Андреев е настоящ член на изборната комисия и неин говорител, избран от квотата на управляващата партия, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП. Предложението той да заеме поста след оставката на Стефка Стоева формално дойде от Федерацията на независимите студентски дружества, но той  бе припознат и от управляващите от ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама