Зоран Заев: Исканията на София не са добросъседски и може да ни спрат преговорите за ЕС

22:02, 11 окт 20 / Свят 25 2575 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Исканията, идващи от София, не са нито европейски, нито добросъседски и ако това остане така, трябва да подготвим македонския народ, че началото на преговорите с ЕС през декември няма да се случи - това заяви днес на икономическо събитие в Пробищип премиерът на Македония Зоран Заев, съобщи македонското електронно издание "МКД", цитирано от Дневник.

Заев обаче допусна възможност да намери решение с българския премиер Бойко Борисов.

"Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и българския премиер Бойко Борисов бяха добри, но разговорите между българския министър на външните работи Екатерина Захариева и Османи не бяха много добри", каза Заев. В петък стана известно, че Екатерина Захариева е посочила изпълнението на Договора за добросъседство като ключово условие за напредъка на Северна Македония по пътя ѝ към ЕС.

Захариева за Македония: Няма как да изградиш просперираща държава, ако винаги си против

"Вярвам обаче, че това не е позицията на премиера Бойко Борисов, моят приятел, вярвам, че това не е позицията на българския народ и ще направим всичко през следващите дни, за да намерим решение", добави той, подчертавайки, че Македония има своя собствена история .

Заев каза, че до момента са решени пет исторически фигури и три исторически периода между двете комисии, работещи по исторически въпроси, и добави, че вярва, че и следващият въпрос ще бъде решен. Той изрази очакването българският президент Румен Радев да се включи в този процес с подкрепа.

Вицепремиерът Никола Димитров от Прилеп заяви, че отношенията със София са в по-деликатна фаза. Той изпрати и съобщение до Брюксел. Димитров каза, че ако македонският език е пречка за започване на преговори, тогава Европейският съюз не заслужава прилагателното европейски.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама