Директорът на "Пирогов" ще настоява за задължителни маски на закрито

09:15, 12 окт 20 25 3360 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

През последното денонощие у нас са регистрирани 83 новозаразени с коронавирус при направени 1191 PCR теста. Един човек е починал, а 29 са излекувани, сочат данните на Единния информационен портал. Активните случаи в момента са 7663. От 1205-ма хоспитализирани 62-ма са в интензивни отделения. 

Най-много нови заразени са регистрирани в София– 50 души. Следват Благоевград – с 6-ма заразени и Монтана, където са установени 5 нови случая.

Огнище на COVID-19 е установено в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Сливен. Положителните проби до момента там са 54. Сред тях има 42 медицински сестри и санитари, съобщи Нова телевизия.

Умората, а не температурата, е най-срещаният симптом на COVID-19

Директорът на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви, че ще препоръча на Националния оперативен щаб да направи задължително носенето на предпазни маски навсякъде на закрито, независимо дали става дума за обществени места или не.

В ефира на bTV той подчерта, че в момента заповедта на здравния министър за покриване на устата и носа на публични места не се спазва и това е една от причината за резкия скок на новозаразените. Балтов подчерта, че носенето на предпазни маски е необходимо и в офисите, когато е налице по-голям колектив от хора.

Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни хареса – решаваме, че то ни пречи. Ако носехме маски на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% не желаят да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория“, заяви директорът на „Пирогов“.

По негови думи, ако броят на новозаразените продължава да расте, страната ни ще влезе в „червената зона“, което означава, че Европа ще въведе допълнителни рестрикции.

Медикът допълни, че към момента няма опасност от колапс в здравната система, а връщането на учениците в клас не е повлияло за увеличаването на случаите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама