Фалшива справедливост ли са 400-те милиона за детски надбавки?

10:34, 12 окт 20 / Политика 25 2440 Шрифт:
Автор:

Надбавки за всички деца без значение от дохода на родителите. Това предлагат управляващите от ГЕРБ. Идеята ще бъде включена в проекта за бюджет за следващата година. Така ще отпадне подоходният критерий и при подпомагането на първолаците и осмокласниците. Изчисленията показват, че мярката ще струва на данъкоплатците почти 400 милиона лева.

Ако предложението бъде прието, всяко дете в България ще получава 40 лева. Помощта за две деца е 90 лева, а за три - 135 лв.

В момента детски надбавки се полагат в пълен размер само на децата, в чийто семейства на човек се пада доход под 410 лева. Ако сумата е до 510, детето получава само част от надбавките.

Данните на Агенцията за закрила на детето показват, че детски надбавки се изплащат на 550 хиляди деца, а лицата под 18-годишна възраст в България са над 1,25  млн души.

"Мярката не е обвързана с изборите"

"Без съмнение социалната политика трябва да обслужва хората, които са в неравностойно положение, уязвими групи, но социалната политика е политика на благополучието и тя се отнася за всички. В момента има обстоятелства, които благоприятстват взимането на това решение. Не бих го обвързвала с изборите - бих го обвързала с кризата и необходимостта семействата да бъдат подкрепени", заяви пред журналисти социалният министър Деница Сачева.

Тя е на позиция, че поне една помощ трябва да е за всички и очаква да се върне доверието на работещите и те да плащат данъци и осигуровки.

Снимка: БГНЕС

"Неразумната социална политика има десетилетни последици"

Експертите в бранша обаче са на различно мнение. Някои от тях определят мярката като "фалшива справедливост".

Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев е категоричен, че помощ трябва да има, но тя трябва да е за тези, които имат нужда, а не на всички. "В България има 120 хиляди души, които получават над 6000 лева заплата. Те имат ли нужда от тези 40 лева? Смятам, че помощта е помощ, когато е целева и е насочена към конкретни хора", заяви пред bTV Кадиев.

Снимка: БГНЕС

"Парите ще дойдат от заемите, които взехме. Не е страшно да се взимат кредити, страшно е дали можем да ги върнем. През цялото време имам чувството, че има две България. Едната е тази на премиера, а другата - на 7 милиона българи. В социалната сфера много лесно се дава и много трудно се спира. България е миналава през различни модели на детски надбавки. Имахме години, в които имахме универсална детска надбавка. Това не е откритие на това правителство. След това разчетите показаха, че това е несправедливо. След като помагаш, трябва да е на тези, които имат нужда. Правенето на неразумна социална политика има десетилетни последици", заяви бившият социален министър Иван Нейков.

Снимка: БГНЕС

Двамата са категорични, че по този начин управляващите си купуват изборите и това е фалшива справедливост.

Срещу предложението се обяви и друг бивш социален министър. Ивайло Калфин е категоричен, че е хубаво да се харчат пари за социални дейности, но трябва да има логика. "Държавата може да направи нещо по-смислено с тези пари, като това детските градини и ясли да стана безплатни", заяви Калфин.

Снимка: БГНЕС

Проектът за бюджет предстои да бъде внесен в края на месец ноември в Народното събрание. След това депутатите ще решат дали предложението на управляващите да влезе в сила от началото на 2021 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама