Москва обяви двама български дипломати за персона нон грата

13:45, 12 окт 20 / Политика 25 2511 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Москва обяви двама български дипломати за персона нон грата заради изгонването на руски дипломати, предадоха ТАСС и БГНЕС. По-рано днес българският посланик Атанас Кръстин е бил извикан във външното министерство в Москва, където му е връчена нота, с която двама български дипломати от посолството в руската столица се обявяват за "персона нон грата".

Припомняме, че в края на септември външното ни министерство изгони двама руски дипломати занимавали се с разузнавателна дейност у нас. По данни на ДАНС и на Специализираната прокуратура от 2016 г. насам двамата са събирали информация за плановете за модернизиране на българската армия и поддържането на техническата готовност на военната техника.

Москва определи обвиненията за "измислени", а действията на София като "преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество". Още тогава Русия обеща ответни мерки, без да навлиза в подробности.

Напрежението София-Москва

От началото на годината това е вторият случай, в който България гони руски дипломати заради подозрения в шпионаж. През януари външното министерство обяви двама руски граждани за персона нон грата, след като прокуратурата установи, че са събирали данни за механизмите на изборния процес у нас, както и за въпроси от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната. 

Миналият септември Сотир Цацаров (тогава все още главен прокурор) обяви, че председателят на организацията "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж. Въпреки повдигнатите обвинения Малинов се закани до края на годината да учреди партия на русофилите

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама