Цветанов: ГЕРБ ерозира до такава степен, че създаде лош отзвук за страната ни в Европа

09:00, 13 окт 20 / Политика 25 3562 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вчера Цветан Цветанов внесе в Софийския градски съд документите за регистрация на новата партия „Републиканци за България“. Пред TOPNOVINI.BG той разказа за бъдещето на политическия проект, свалянето на Горан Благоев от ефир и приетата миналата седмица от евродепутатите резолюция за България.

Г-н Цветанов, след учредяването на Републиканци за България и внасянето на документите за регистрацията на партията какво следва оттук нататък? Къде очаквате да сте най-силни?

За мен политическа партия „Републиканци за България“ трябва да има хоризонтално покритие в цялата страна. Защото говорим за национално отговорна партия, която трябва да има представителност във всички населени места. Това, към което в момента се стремим, е да можем да дадем равен старт на всички български граждани, които са образовани, знаещи и можещи. И те да могат активно да участват в реализирането на политическия проект „Републиканци за България“. Това е единствената партия, която дава равен старт на всички, независимо от тяхната етническа принадлежност. За мен това е силният момент, защото както в Инициативния комитет, така и в Учредителното събрание имаше представители на различни етноси – дори някои от тях намериха място в ръководните органи на партията. И съм убеден, че това е бъдещето на една истинска демократична България с многообразието, което имаме, и това, което ни е завещано от нашите деди. Онзи ден имах прекрасен разговор с представители от арменската общност, които също искат да се включат и да бъдат активни в реализирането на този проект. Преди няколко седмици имах среща и с представители на българските мюсюлмани, които също се присъединяват. С всеки изминал ден ставаме все повече и повече и съм убеден, че с тези български граждани ще можем да стигнем до всички и да дадем възможност за информиран избор на предстоящите парламентарни избори. За да може страната ни да бъде силна и да бъде обединена.

Цветанов: „Републиканци за България“ ще е основният опонент на управляващите в смесените региони

Говорите често за младите хора. Каква ще е тяхната реализация в Републиканци за България?

Да има нормалност. Всеки да разчита на своите знания и това да бъде основният критерий за реализацията му. А не това, че е подкрепен от дадена политическа формация или че е намерил съответния контакт, за да може да се лобира за неговото назначение. Искаме всичко това да бъде на база на качествата на тези млади хора. Хората, с които вчера внесохме 17 класьора с 5717 заявления за членство в ПП „Републиканци за България“, показват много ясно какъв е профилът и каква е нашата основна цел. Искаме да ползваме мъдростта и на по-възрастните, които имат своя житейски опит, който е безценен. И когато се получи една симбиоза между мъдростта и професионалните качества, смятам, че нещата изглеждат много по-различно. И ще може така да се създаде истинският профил на онази нормалност, за която говорим всички.

БНТ свали Горан Благоев от екран

Как ще коментирате свалянето на журналиста Горан Благоев от национален ефир, след като стана ясно, че той се включва в Републиканци за България?

Абсолютно недопустимо е принадлежността към една политическа формация – при това като редови член, да бъде укоримо и да се търси журналистическото му отстраняване от национален ефир. Защото в неговото предаване той нито веднъж не е споменавал моето име. Нито веднъж в ефир не е споменавал и намеренията си за влизането си в Републиканци за България. И никога и по никакъв повод не влиза в сценария на неговото предаване да се говори за политика – там говорим за духовността, за вяра и общество. Това са ценностите, които трябва всички ние като родители и български граждани да подкрепяме. И да даваме шанс на тези професионалисти да бъдат в ефир, за да може действително да съхраним духовността, за която говорим ежедневно.

Европарламентът одобри резолюцията за България

Миналата седмица евродепутатите приеха резолюция за България. Как ще се отрази това на страната ни?

Много ми е болно, че тази резолюция съвпада с едни други периоди, които бяха през 2008 г. и началото на 2009 г. Тогава всъщност ГЕРБ се възползваше от тези негативи и в първия управленски мандат предлагаше модел, който беше успешен. Сега обаче ГЕРБ успя до такава степен да ерозира, че да създаде негативен образ в българското общество и в европейското пространство, който даде много лош отзвук за страна ни. И аз съм убеден, че това ще бъде използвано в негативен план спрямо България. И точно заради това в Републиканци за България ще работим за връщане на това доверие и за институционалното укрепване на българските институции и връщането на нормалността. Защото всеки един от нас иска да живеем в европейска демократична държава.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Цуцилисто 11:41, 13 окт 20

У тебе ни е верата, бащице!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама