Виртуозът Шломо Минц изнася концерт пред българска публика

09:40, 13 окт 20 / Култура 25 3160 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Виртуозният цигулар и педагог Шломо Минц ще зарадва българската публика на 13 октомври в концертната зала на НМА „Проф.Панчо Владигеров“. Маестрото ще проведе майсторски клас по цигулка с млади таланти от Музикалната академия.

Събитието е част от програмата на "Европейски музикален фестивал". Вече над три десетилетия израелският цигулар, виолист, диригент и педагог е сред най-големите имена на съвременната класическа музика. Роден в Москва през 1957 г., Шломо Минц учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн.

Безукорната му техника, чистотата и изразителността на звука са подписа на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента: цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г.

Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на иконичната цигулка на великия Паганини -"Il Cannone" - (Ил Каноне - Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса "Паганини".

Музиката е като огледало на нашето общество. Огледало, създадено от композиторите. Затова е важно да представяме музиката в правилната светлина, за да окуражава хората и да им дава любов“, казва Минц пред „Софийската филхармония“.

Концертите от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020  са подкрепен от Програма „Култура“ и Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на фестивала е Министерството на културата.

Следващите акценти от програмата на форума са мултимедийният концерт „Кино и класика“ на 20 и 21 октомври, гостуване на испанската етно група „Barcelona Gipsy balKan Orchestra“ на 29 октомври, фадо концерт на Рикардо Рибейро от Португалия на 18 ноември, както и втората част от интеграла „Людмил Ангелов свири Шопен“ с Оркестъра на Класик FM радио на 23 и 24 ноември.

Наследник на традицията в българската кларинетна школа начело на Консерваторията

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама